U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   E C O N O M I E
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S c h a k e l s
Hoogovens

Corus group


Hoogovens ziet partner verlies lijden

Door onze financiële redactie
ROTTERDAM, 1 FEBR. De Britse fusiepartner van Hoogovens, British Steel, heeft in zes maanden tijd een verlies geboekt van bijna 600 miljoen gulden. Het resultaat van Hoogovens viel ook terug maar bleef positief (200 miljoen gulden).

Dit hebben de twee bedrijven, sinds oktober vorig jaar verenigd in de fusie-onderneming Corus, gisteren bekendgemaakt. Vakbonden zeggen zich zorgen te maken over het mogelijke banenverlies bij het staalconcern. Schattingen lopen uiteen van 2.000 tot 6.000 arbeidsplaatsen.

Als oorzaak van het forse verlies wordt het dure pond en het lage prijsniveau van staalproducten genoemd. British Steel maakte de zes maanden voorafgaand aan de fusie in oktober een verlies van 163 miljoen pond (593 miljoen gulden). In dezelfde periode een jaar eerder meldden de Britten nog een winst van 79 miljoen pond. De omzet van British Steel daalde met 20 procent tot 2,79 miljard pond (ruim 10 miljard gulden).

Ook Hoogovens zag het resultaat in de aanloop naar de fusie dalen, maar de precieze omvang is niet duidelijk. In de negen maanden voorafgaand aan de totstandkoming van Corus bedroeg de nettowinst 89 miljoen euro (198 miljoen gulden). Ter vergelijking geeft Hoogovens alleen de resultaten over heel 1998, toen de nettowinst 196 miljoen euro (437 miljoen gulden) bedroeg.

Corus is spaarzaam met gegevens over de periode vanaf oktober vorig jaar. De prijzen voor staal zijn weliswaar aangetrokken, maar daar staat een aantal tegenvallers tegenover. Een omzetdaling als gevolg van een langere bedrijfssluiting rond de Kerstmis, de stijging van het Britse pond en enkele 'operationele problemen' hebben in het laatste kwartaal van vorig jaar "verdere verliezen" opgeleverd. Over de omvang wil het concern niets kwijt. Sinds de jaarwisseling zegt het bedrijf teruggekeerd te zijn naar "een normaal productieniveau". Over de rest van het jaar zegt Corus niet meer dan dat "de motivatie voor de fusie onverminderd van kracht" blijft. Volgens Jos Duynhoven van FNV Bondgenoten nemen de onzekerheid en de irritatie bij de werknemers van het voormalige Hoogovens toe. "De sfeer is heel duidelijk: we hadden zo'n mooi bedrijf. Voor ons had die overname niet gehoeven." De vakbondsbestuurder heeft van leden uit de raad van bestuur van Corus begrepen dat zo'n twee- tot drieduizend banen bij Corus op het spel zouden staan. "Maar er gaan ook geruchten dat 10 procent - zesduizend banen - moet verdwijnen. Er wordt door de leiding slecht gecommuniceerd en na de publicatie van deze cijfers begint het op paniekvoetbal te lijken." Als voorbeeld voor de onzekerheid noemt Duynstee de werkgelegenheid op het hoofdkantoor. "Alleen is duidelijk dat de 650 banen op het Engelse en Nederlandse hoofdkantoor gereduceerd zullen worden tot 220."

Bij de aankondiging van de fusie in juni vorig jaar was al duidelijk dat British Steel op een verlies afstevende. Tevens werd gemeld dat 3 tot 4 procent van de 60.000 banen zou verdwijnen. Volgens Duynstee zal deze reductie vooral Groot-Brittannië treffen.

De koers van het aandeel Corus bleef gisteren na de bekendmaking onveranderd. Vanochtend leverde het AEX-fonds 7 procent in tot 2 euro.


Zie ook:

Hoogovens fuseert met British Steel (7 juni 1999)

NRC Webpagina's
1 FEBRUARI 2000


( a d v e r t e n t i e s )

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)