U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   B I N N E N L A N D
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

Twee 'Hennies' in Istanbul uit de gevangenis

Door onze correspondent BERNARD BOUWMAN
ISTANBUL, 25 JAN. Het staatsveiligheidshof in Istanbul heeft vanmorgen de onmiddellijke vrijlating gelast van de twee 'Hennies'. De twee Nederlanders werden in maart 1998 op het vliegveld van Istanbul gearresteerd met tien kilo heroïne in hun koffers. Wellicht komen beide Hennies morgen of overmorgen al naar Nederland.

Formeel gezien is de vrijlating een voorlopige. Op 23 maart houdt de rechtbank nog een laatste zitting om definitief vonnis te wijzen. Maar vandaag al gaf de rechtbank aan zozeer te zijn overtuigd door de bewijzen die de advocaten hebben ingediend, dat de straf in geen geval hoger zal zijn dan het voorarrest dat ze hebben uitgezeten. De vrouwelijke Hennie reageerde opgetogen op de uitspraak, aldus een van de advocaten. De mannelijke Hennie was wegens een "administratieve oorzaak" niet bij de zitting aanwezig. Volgens bronnen bij het staatsveiligheidshof was er in de gevangenis waar hij vastzit vanmorgen een muiterij van gevangenen, waardoor de inrichting geheel is afgesloten. De afwezigheid van de mannelijke Hennie deed de advocaten voor de zitting eraan twijfelen of de rechters wel tot voorlopige vrijlating zouden kunnen besluiten. Een andere reden tot twijfel over de vrijlating was dat de psychiatrische rapportage over de Hennies nog niet bij de rechtbank binnen was. In het verleden had de verdediging de vermeende zwakbegaafdheid tot kernpunt van de verdediging gemaakt.

Alle twijfel bleek echter ongegrond. Bij het begin van de zitting legden alle aanwezige advocaten nog eens sterk de nadruk op de getuigenis van een Turkse verdachte. Deze verklaarde op een zitting op 25 november dat hij heroïne in de tassen had gestopt die uiteindelijk in het bezit kwamen van de beide Hennies en waarmee zij werden gepakt. De verdachte onderstreepte vanochtend dat hij dat had gedaan op verzoek van een nog steeds voortvluchtige man. Hij herhaalde dat hij de Hennies absoluut niet kende. Deze getuigenis was geheel in overeenstemming met wat de Hennies zelf eerder hadden verklaard en ondersteunde de opvatting van de verdediging dat de Hennies zijn misbruikt. De zwager van de mannelijke Hennie, reageerde opgetogen op de vrijlating. " Dit is de negende keer dat ik hier ben en ik heb altijd gehoopt dat het zo zou aflopen."

NRC Webpagina's
25 JANUARI 2000


( a d v e r t e n t i e s )

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)