U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   V O O R P A G I N A
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S c h a k e l s
Instituut Clingendael

Ministerie van Defensie

Defensienota


Clingendael wil buitenlanders in krijgsdienst

Door onze redacteur STEVEN DERIX
DEN HAAG, 25 JAN. Het ministerie van Defensie moet behalve Nederlandse staatsburgers ook buitenlanders in krijgsdienst nemen. Deze aanbeveling doet het instituut Clingendael komende maandag op een door de Tweede Kamer georganiseerde hoorzitting over de Defensienota. Met het aantrekken van buitenlandse vrijwilligers zou het personeelstekort bij Defensie kunnen worden opgelost, aldus Clingendael.

Op het huren van buitenlandse militairen rust in Nederland nog steeds een taboe, zegt directeur A. van Staden van Clingendael. "Men gaat er nog steeds van uit dat men militairen uitsluitend moet aanspreken op hun vaderlandsliefde. Maar die notie is achterhaald. Nederlandse militairen worden thans vooral ingezet voor het verdedigen van universele waarden en de bescherming van de internationale rechtsorde. Die principes gelden voor alle wereldburgers."

Defensie heeft sinds de opschorting van de dienstplicht in 1996 grote problemen met het werven van personeel. In 1999 werd slechts 86 procent van de 7.200 vacatures extern vervuld. Als gevolg hiervan dreigen de Nederlandse ambities op het gebied van vredesoperaties in gevaar te komen, zeggen de Clingendael-onderzoekers. Volgens Van Staden is de wervingsproblematiek structureel. "Ook landen waar het militaire beroep van oudsher in hoog aanzien staat, hebben een tekort aan militairen. Zo is in Groot-Brittannië onlangs voorgesteld veroordeelde criminelen als alternatieve straf in het leger te laten dienen."

Het verbeteren van de arbeidsvoorwaarden zou volgens de Clingendael- onderzoekers de 'eerste lijn' moeten zijn bij het bestrijden van het personeelstekort. Ook zou Defensie vaker gebruik moeten maken van reservisten. Daarnaast dient het aantrekken van buitenlandse vrijwilligers serieus te worden onderzocht. Volgens Van Staden kunnen zij vooral worden geworven in Oost-Europa en Turkije, "maar ook andere landen behoren tot de mogelijkheden". De buitenlanders kunnen, aldus Clingendael, worden ingedeeld in zelfstandige eenheden, naar analogie van de Gurkha-regimenten in het Britse leger. Van Staden: "De term 'vreemdelingenlegioen' heeft een wat negatieve klank. Maar ons voorstel gaat wel die kant op."

NRC Webpagina's
25 JANUARI 2000


( a d v e r t e n t i e s )

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)