U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    M E D I A  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

Forse groei pc's


SAN FRANCISCO, 25 JAN. Er zijn het afgelopen jaar over de hele wereld 113,5 miljoen personal computers (pc's) verkocht, 21,7 procent meer dan in 1998. Opvallend is dat de groei in het vierde kwartaal met 17 procent kleiner was dan gemiddeld. Kennelijk was de consument toch wat huiverig voor mogelijke problemen door de wisseling van het millennium, zo meldt het Amerikaanse onderzoeksbureau Dataquest.

Het Amerikaanse concern Compaq bleef leider op de wereldmarkt met 15,04 miljoen verkochte pc's. Dat is 17,6 procent meer dan in het jaar ervoor. Ook in de Verenigde Staten verkocht Compaq ruim meer, maar het moest zijn eerste plaats wel afstaan aan Dell Computer. Dell zag op zijn thuismarkt de verkoop aantrekken met 52,8 procent tot 7,02 miljoen stuks. Compaq verkocht er in de VS 5,82 miljoen exemplaren.

Volgens Dataquest is de opmars van Dell in de Verenigde Staten te danken aan de verkoopmethoden van het concern. Dell verkoopt zijn computers niet langer via de traditionele kanalen, maar richt zich voor het merendeel via Internet rechtstreeks tot de potentiële afnemers.

Over geheel 1999 was het marktaandeel van Compaq 13,2 procent. In 1998 was dat nog 13,7 procent. Dell is tweede met 9,8 procent, tegen 7,9 procent in 1998. Nummer drie is IBM, dat zijn marktaandeel zag afnemen van 8,2 naar 7,9 procent. In de VS moest IBM behalve Dell en Compaq ook nog Gateway en Hewlet-Packard laten voorgaan. De verkopen van Apple stegen fors, maar wat betreft marktaandeel komt Apple niet verder dan de zevende plaats. (ANP/Bridge)

NRC Webpagina's
25 JANUARI 2000


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)