U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   E C O N O M I E
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S c h a k e l s
Eneco

Remu

CFO


Fusie Eneco en Remu gaat door

Door een onzer redacteuren
ROTTERDAM, 25 JAN. De energiebedrijven Eneco en Remu en zes kleinere nutsbedrijven fuseren. Zij vormen samen, na Essent en Nuon, de op twee na grootste energiedistributeur van Nederland. Het nieuwe concern heeft 1,8 miljoen klanten die stroom afnemen en 1,7 miljoen klanten die gas kopen. Er werken in totaal 5400 mensen; de gezamenlijke omzet bedraagt 5 miljard gulden. De partners verwachten dat de fusie uiterlijk 1 juni 2000 rond is. De aandeelhouders (provinciale en gemeentelijke overheden) moeten formeel nog instemmen met de fusie.

De vakbond CFO heeft al aangekondigd een goed sociaal plan te eisen. De lonen moeten gelijk blijven en niemand mag ontslagen worden, vindt de bond. De vorig jaar gefuseerde concerns Essent en Nuon hebben aangekondigd duizenden banen te schrappen in de komende jaren.

Dat er tussen genoemde partijen werd gepraat, was al een tijdje bekend. De betrokken bedrijven zijn vorig jaar met elkaar in overleg getreden en hebben elkaar kort geleden al gevonden als bondgenoten voor de rechter. Morgen doet de rechter uitspraak in het kort geding dat zij samen hebben aangespannen tegen concurrenten Nuon en Essent over de prijs van bijgekochte stroom.

De zes kleine nutsbedrijven die met de fusie meedoen zijn Energie Delfland, Nutsbedrijf Amstelland, Energiebedrijf Zuid-Kennemerland, Gasbedrijf Midden Kennemerland, Gasbedrijf Noord-Oost Friesland en Nutsbedrijven Weert. De bedrijven maken deel uit van Enercom, een club van zestien kleine nutsbedrijven. Directeur J. de Haas kondigt aan ook de andere leden van de club te willen overhalen zich bij de fusie aan te sluiten.

Door de liberalisering is de stroomsector opengesteld voor de grote energiebedrijven uit het buitenland. Om zich hier tegen te weren zoeken de Nederlandse stroombedrijven steun bij elkaar. De distributeurs kunnen dankzij de schaalvoordelen de kosten beter drukken en hebben een grotere inkoopkracht bij de stroomproducenten. In een recent onderzoek naar de transformatie van de stroomsector concludeert Ernst & Young dat kleine energiebedrijven geen schijn van kans maken.

Met deze derde landelijke fusie hebben bijna alle Nederlandse distributeurs steun gevonden bij elkaar. Vorig jaar juni sloten EWR, ENW en Gamog zich aan bij Nuon. Bij de vorming van Nuon heeft Remu aangegeven mee te willen doen. Na de afwijzing is Remu op zoek gegaan naar een andere partner. Het zuidelijke Pnem/Mega fuseerde later dat jaar met het noordelijke Edon tot Essent.

Op dit moment hebben Nuon en Essent beide ongeveer 40 procent van het marktaandeel in handen. De overige 20 procent van de markt is in handen van kleine lokale en regionale distributiebedrijven.

NRC Webpagina's
25 JANUARI 2000


( a d v e r t e n t i e s )

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)