U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   S P O R T
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S c h a k e l s
Nederlands Handbal Verbond

Handbal links


Handbalsters beginnen met overwinning

Door onze sportredactie
ROTTERDAM, 30 NOV. De Nederlandse handbalsters moeten bij het WK bij de bovenste vijf eindigen om volgend jaar mee te doen aan de Olympische Spelen. Dat lijkt een bijna onmogelijke opgave. Maar Nederland begon gisteravond in Oslo verrassend goed door Tsjechië met 25-21 te verslaan.

Aan het toernooi in Noorwegen en Denemarken doen 24 ploegen mee. De eerste vier van de vier poules gaan naar de achtste finales. Daar moet Nederland in groep A in kunnen slagen. Het is belangrijk om in de voorronde zo hoog mogelijk te eindigen om zo de sterkste ploegen uit groep B te ontlopen. De nummer vier uit A speelt straks tegen de winnaar uit B, de nummer drie uit A tegen de nummer twee uit B en omgekeerd. Oostenrijk, Frankrijk en Oekraïne zijn de sterkste ploegen in groep B.

De twee favorieten in de poule van Nederland, titelhouder Noorwegen en Polen, wonnen gisteren overtuigend hun eerste WK-duels: respectievelijk tegen Wit-Rusland (29-13) en Australië (29-19). De Nederlandse bondscoach Bert Bouwer was na afloop van de zege op Tsjechië uiterst tevreden over het spel van zijn ploeg. Hij constateerde dat zijn team vooral zijn hoofd niet had verloren en de opdrachten tot het einde bleef uitvoeren. Dat was in het verleden weleens anders geweest. Bij het EK van vorig jaar in Amsterdam ging een bloednerveus Nederland tijdens de openingswedstrijd tegen Oekraïne zwaar onderuit. Die klap kwam de ploeg vervolgens in de rest van het toernooi niet meer te boven.

Gisteravond toonde het team aan volwassener te zijn geworden. Natasja Burgers maakte al na vijftien seconden het eerste doelpunt. De voorsprong werd nooit meer uit handen gegeven. Al snel stond het zelfs 8-2 voor Nederland. Tsjechië had weinig in te brengen tegen de hechte defensie, waar vooral midachter Ordelmans en keepster Tienstra goed verweer boden.

Tsjechië, een land met een handbalcultuur, kroop daarna iets dichterbij, maar ook de ploeg van Bouwer bleef scoren. Heel Oranje schrok toen vlak voor rust Ana Razdorov met een zware blessure aan de linkerenkel naar de kant moest worden gedragen. De Joegoslavische met een Nederlands paspoort had toen al vijf keer gescoord. Volgens een eerste prognose heeft ze een enkelband verrekt. De tweede wedstrijd, vanavond tegen Australië, kan ze in elk geval niet spelen. Gevreesd wordt echter dat de geboren Servische voor langere tijd uitgeschakeld is.

De schade van deze tegenslag bleef gisteravond beperkt. Nicole Heuwekemeijer toonde zich in de tweede helft een goede vervangster en de hele ploeg bleek mentaal sterk. Nederland, dat met de rust met 15-11 leidde, hield de marge op vier doelpunten: eindstand 25-21. Net zoals Razdorov maakte ook Saskia Mulder vijf treffers. "Voor het eerst winnen we op het WK van dit land", zei coach Bouwer na afloop. "Ik ben blij dat we in de buurt komen."

Nederland speelt vanavond in Gjövik voor het eerst in de historie tegen Australië. De nieuwkomer in het internationale handbal bereid zich voor op de Olympische Spelen in eigen land. Het is een fysiek sterke en harde ploeg, maar Nederland moet ook van deze tegenstander kunnen winnen. Bij winst is Oranje vrijwel zeker van een plaats in de achtste finales.

NRC Webpagina's
30 NOVEMBER 1999


( a d v e r t e n t i e s )

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)