U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   K O R T   N I E U W S
 
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

Sterfte legionella onderschat
ROTTERDAM, 28 AUG. Jaarlijks sterven in Nederland waarschijnlijk tussen de 30 en 450 mensen aan de veteranenziekte, die door de legionellabacterie wordt veroorzaakt. Deze schatting komt vijf tot 75 keer hoger uit dan het officiële dodencijfer van zes dat het Centraal Bureau voor de Statistiek in 1997 registreerde.

'Nederland moet ingrijpen in Suriname'
ROTTERDAM, 28 AUG. Een nieuwe Surinaamse regering zal mogelijk om een militaire interventie van Nederland en andere landen vragen, indien zij zelf niet de drugsmafia de baas kan worden of indien opnieuw een coup zou worden gepleegd. Dit zegt de Surinaamse oppositieleider Jagernath Lachmon in een vraaggesprek met NRC Handelsblad. Lachmon, voorzitter van de hindostaanse VHP: "Als wij het niet kunnen managen en dat zou de enige redding kunnen zijn voor Suriname, dan zou het kunnen."

Braziliaanse kerkvoogd Camara overleden
RIO DE JANEIRO, 28 AUG. De Braziliaanse kerkvoogd Dom Helder Camara is vanmorgen vroeg op 90-jarige leeftijd overleden. Camara, bijgenaamd 'de rode bisschop', was in 1970 de eerste die in het openbaar sprak over het martelen van politieke tegenstanders in opdracht van de Braziliaanse militaire dictatuur. Hij wordt gezien als een van de grondleggers van de bevrijdingstheologie, waarmee in de jaren '60 werd geprobeerd de armen in Latijns-Amerika een stem te geven.

Nederland hinderde Papoea's
ROTTERDAM, 28 AUG. Nederland heeft in 1969 samen met Australië en de VS verhinderd dat Papoea-leiders bij de VN in New York de onafhankelijkheid van West-Irian konden bepleiten. Dit blijkt uit documenten die in Australië zijn vrijgegeven.

Dehaene gaat Europa adviseren
BRUSSEL, 28 AUG. De Belgische oud-premier Dehaene wordt voorzitter van een werkgroep die de Europese Commissie gaat adviseren over verdergaande hervormingen binnen de EU. Hij wordt in zijn adviestaak bijgestaan door onder anderen de vroegere Duitse president Von Weizscker.

Chirac pleit voor defensieraad EU
PARIJS, 28 AUG. De Europese Unie moet snel een Comité voor Europese gemeenschappelijke Politiek en Veiligheid in het leven roepen. Dat moet voor Europa dezelfde rol vervullen als de Atlantische Raad voor de NAVO. Dat heeft de Franse president Chirac gezegd op de jaarlijkse conferentie in Parijs van Franse ambassadeurs.

DNB vreest fusies buiten de EMU
AMSTERDAM, 28 AUG. De Nederlandsche Bank (DNB) is bezorgd dat Nederlandse banken fusies aangaan met partijen van buiten het EMU- gebied, zoals Zwitserland, Groot-Brittannië of Amerika, die haar positie als toezichthouder ondermijnen.

Weer vier doden in Oost-Timor
DILI/NEW YORK, 28 AUG. Bij gevechten tussen voor- en tegenstanders van onafhankelijkheid in Oost-Timor zijn gisteren ten minste vier mensen om het leven gekomen.

Hockeyvrouwen in EK-finale
KEULEN, 28 AUG. De Nederlandse hockeyvrouwen hebben zich gisteren in Keulen geplaatst voor de finale van het Europees kampioenschap. Nederland won in de halve eindstrijd met 2-1 van Engeland.

Weer zege Greene
SEVILLA, 28 AUG. De Amerikaanse atleet Maurice Greene heeft gisteren bij de wereldkampioenschappen atletiek in Sevilla de 200 meter gewonnen.


NRC Webpagina's
28 AUGUSTUS 1999



( a d v e r t e n t i e s )

NRC Weekeditie voor het Buitenland

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)