U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    R A D I O  &   T E L E V I S I E  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S e l e c t i e


Televisie

Radio

F I L M   V O O R A F :
The Firm

BAS BLOKKER
Tom Cruise en Jeanne Tripplehorn - niet bepaald het ideale liefdespaar. Zij heeft een mond als een sluitspier, hij kan zijn lippen ternauwernood over die reclametanden van hem heen houden. Zijn acteerinstrumentarium bestaat uit: - kin op de borst bij moedeloosheid - adem inzuigen bij drift - wegkijken bij gne - benen uit elkaar en opgeheven vinger als hij het echt meent - en lachen, hè. Maar kom, je leest Kuifje ook niet voor de titelheld. Je leest Kuifje voor kapitein Haddock, professor Zonnebloem en Rastapopoulos. Zo zijn het ook niet Tom Cruise of Jeanne Triplehorn die The Firm tot de beste Grisham-verfilming maken, maar de bijfiguren.

De kapitein Haddocks en de Rastapopoulossen van The Firm heten Gene Hackman, Holly Hunter, Hal Holbrook, David Strathairn, Ed Harris, William Devasher, Paul Sorvino, Gary Busey. Een paar grote filmsterren (Hackman, Harris, Hunter) en voor de rest allemaal acteurs van wie je meteen denkt: verrek, die ken ik.

Alleen al aan het feit dat het er zoveel zijn kun je merken dat regisseur Sidney Pollack ook niet blind durfde te varen op zijn liefdespaar. Hij heeft voor de zekerheid van The Firm twéé films gemaakt. Op de voorgrond: de prille relatie van Tom en Jeanne komt onder spanning te staan als Tom gaat werken op een deftig advocatenbureau, zeker als blijkt dat de zaakjes er stinken. Op de achtergrond: hoe trekken zijn vrienden Tom uit deze ellende? De voorgrondfilm is een serieus drama. De achtergrondfilm een komische thriller.

Het is een kunststukje van Lumet dat hij die twee ongelijksoortige films ineen heeft weten te vlechten. En nogmaals: geen andere regisseur die een boek van John Grisham heeft verfilmd, is daar zo goed in geslaagd.

Laat rustig de eerste twintig minuten van de film schieten. Het wordt pas interessant als Tom zijn (foute) mentor Gene Hackman ontmoet. Het doet wel een beetje pijn, de scènes tussen die twee. Tom met zijn kleine bereik tegenover Hackman die elke emotie drie extra kronkels kan geven. Die lacht als hij zichzelf neerhaalt en die net even naar de een kijkt als de ander aan het praten is. Dat zijn kleine heuveltjes in een personage - en die maken van een doorsnee thriller een bezienswaardigheid.

The Firm (Sydney Pollack, VS, 1993) SBS6 20.30-22.30u. en vervolg 22.50-23.40u.

NRC Webpagina's
27 JULI 1999


E-mail uit New York

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)