U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    M E D I A  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

Rel bij prominent medisch blad

Door onze redactie wetenschappen
ROTTERDAM, 27 JULI. Hoofdredacteur dr. Jerome Kassirer van 's werelds hoogstaangeschreven medisch-wetenschappelijke tijdschrift The New England Journal of Medicine is gisteren op non actief gesteld en zal na een sabbatical het tijdschrift volgend jaar maart verlaten. Hoofdredacteur en het bestuur van de Massachusetts Medical Society, de uitgever van het in Boston gevestigde tijdschrift, zijn uit elkaar gegaan vanwege onenigheid over de commerciële exploitatie van de naamsbekendheid van het tijdschrift.

De uitgever geeft bladen als Health News en Heart Watch uit en prijst die aan als 'afkomstig van de uitgever van de de New England Journal of Medicine'. Strikt genomen is dat juist, maar hoofdredacteur Kassirer en zijn redacteuren stoorden zich aan het feit dat de naam van hun tijdschrift werd gebruikt zonder invloed te hadden op de kwaliteit van die andere uitgaven. Het meningsverschil escaleerde omdat de Society meer bladen kocht en actiever wilde worden in zijn promotie-activiteiten. Kassirer wenste invloed zolang de naam van zijn tijdschrift wordt gebruikt, maar kreeg die niet.

The New England Journal of Medicine is een wetenschappelijk tijdschrift dat wekelijks drie tot zes onderzoeksverslagen publiceert nadat die streng zijn beoordeeld door vakgenoten. Daarnaast bevat het blad commentaren, opinies, reviewartikelen, ingezonden brieven en boekrecensies. Kassirer, van huis uit nierspecialist, was hoofdredacteur sinds 1991. Hij leidde het blad het web-tijdperk binnen en verwierf groot gezag door zijn vele redactionele commentaren op ethische en gezondheidspolitieke kwesties.

"Dit is een spectaculair voorbeeld van geld dat geneeskunde verslaat", zei dr. John Harrington gisteren in The Boston Globe. Harrington, dekaan van Tufts Medical School, stapte vanwege het conflict uit het Publications Committee van de Massachusetts Medical Society.

Kassirer is de tweede hoofdredacteur van een vooraanstaand Amerikaans medisch-wetenschappelijk tijdschrift die dit jaar gedwongen vertrekt. In januari werd George Lundberg ontslagen bij de Journal of the American Medical Society (JAMA). Hij kwam in conflict met zijn uitgever, de (conservatieve) beroepsvereniging van Amerikaanse artsen (American Medical Association), toen op het hoogtepunt van de kwestie-Lewinsky schreef dat 59 procent van een steekproef van 600 beginnende studenten niet vond dat je seks met iemand hebt gehad na oraal-genitaal contact. De uitgever oordeelde dat het artikel 'niets met geneeskunde en niets met wetenschap' van doen had en zette Lundberg aan de kant.

NRC Webpagina's
27 JULI 1999


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)