U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   E C O N O M I E
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S c h a k e l s
Bundesministerium der Finanzen

MKB

EVO

Europese Unie


Voorheffing Duitse fiscus van de baan

Door een onzer redacteuren
ROTTERDAM, 27 JULI. Duitsland heeft onder zware druk van de Europese Commissie een omstreden belastingmaatregel voor buitenlandse ondernemingen ingetrokken. Het Nederlandse bedrijfsleven, fel gekant tegen de heffing, reageert opgelucht.

De Duitse fiscus verplichtte opdrachtgevers van buitenlandse bedrijven sinds april van dit jaar 25 procent van het factuurbedrag in te houden als voorheffing op de omzetbelasting. Achteraf moest worden bekeken hoeveel belasting daadwerkelijk verschuldigd was en zou het te veel ingehoudene worden teruggestort. Duitsland wilde daarmee voorkomen dat het belastinginkomsten zou mislopen.

Werkgeversverenigingen, branche-organisaties, EU-lidstaten en de Europese Commissie verzetten zich tegen de belastingmaatregel. Oostenrijk voerde als protest dezelfde maatregel in, maar alleen voor Duitse bedrijven. In Nederland trokken verladersorganisatie EVO en werkgeversclub MKB Nederland aan de bel. De EVO vreesde dat veel transportondernemers failliet zouden gaan als een kwart van hun omzet uit Duitsland maandenlang op zich zou laten wachten. Volgens MKB Nederland werden ondernemers in het midden- en kleinbedrijf onevenredig hard getroffen door de belastingmaatregel.

EVO-woordvoerder C. Erasmus is "opgelucht" dat Duitsland de omstreden maatregel heeft ingetrokken, maar noemt de schade van het bedrijfsleven in de vier maanden dat de regeling van kracht is geweest onaanvaardbaar hoog. "Veel ondernemers hebben klanten verloren en zijn opdrachten misgelopen. Ik verwacht niet dat wij die schade op Duitsland zullen kunnen verhalen." Eramus vreest dat de Duitse fiscus de belastinginkomsten die ze nu misloopt op een andere manier zal proberen te innen. "Wij moeten nog maar afwachten hoe de reparatiewetgeving er straks zal uitzien."

MKB Nederland deelt dat standpunt. "Duitsland loopt nu 200 miljoen mark mis, die zullen ze ergens vandaan willen halen", aldus beleidsmedewerker juridische zaken A. Blok. Volgens hem is de fiscale voorheffing die nu wordt afgeschaft niet de enige Duitse regeling die een vrij verkeer van goederen en diensten met andere EU-landen belemmert. "Duitsland heeft meer regels die de markt afschermen voor buitenlandse ondernemers." Blok noemt de zogeheten Entsendegesetz, die "een geweldige administratieve rompslomp" met zich meebrengt. Buitenlandse bedrijven moeten bouwvakkers uit de EU het Duitse minimumloon betalen en in Duitsland sociale premies afdragen. De wet is in 1996 ingesteld nadat aannemers op grote schaal Zuid-Europese bouwvakkers in de bouwputten van Berlijn onder het minimumloon lieten werken. Het Algemeen Verbond Bouwbedrijf onderschrijft de hinder die de bouwsector door de wetgeving ondervindt.

NRC Webpagina's
27 JULI 1999



( a d v e r t e n t i e s )
WNF - Investeerin de natuur
Playboy - Alles wat mannen boeit
Centraal Beheer - Vraag vrijblijven een offerte aan

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)