U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   V O O R P A G I N A
Foster Parents Plan - Voor 1,50 per dag
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S c h a k e l s

ANWB

KNMI


Spoedevacuaties uit Alpengebied

Door een onzer redacteuren
WENEN/DAVOS, 24 FEBR. Uit de door lawines bedreigde wintersportgebiedenin de Oostenrijkse en Zwitserse Alpen is vandaag een massale evacuatiemet helikopters van inwoners en toeristen op gang gekomen. VolgensNederlandse hulporganisaties worden zes, of mogelijk dertienNederlanders vermist na een lawine die gistermiddag het OostenrijkseGaltür trof.

Aan het begin van de middag zou met hulp van snel ingevlogenAmerikaanse, Duitse en Zwitserse legerhelikopters een luchtbrug wordenbegonnen naar Galtür, gelegen in de Oostenrijkse provincie Tirol.Naar schatting van de autoriteiten moeten in totaal meer dandrieduizend bewoners en toeristen worden geëvacueerd. De operatiegebeurt onder druk van voorspellingen van meer slecht weer in de loopvan de dag.

In Galtür kwamen gistermiddag bij een lawine in het midden van hetdorp ten minste elf mensen om het leven, onder wie twee kinderen. Zekerzeventien mensen raakten gewond, van wie zeven ernstig. Onder deeenendertig personen die nog worden vermist in Galtür zijnOostenrijkers en Duitsers en mogelijk ook een aantal Nederlandsevakantiegangers. Volgens de autoriteiten worden in elk geval nog tienkinderen vermist. De kans dat de vermisten nog in leven zijn, wordt met het uur geringer. Een tweede lawine vannacht inGaltür maakte geen slachtoffers, maar blokkeerde de toegang over deweg nog verder.

Een team van de Alarmcentrale van de ANWB met onder anderen twee artsenis op weg naar Landeck, van waaruit de reddings- enevacuatiewerkzaamheden rond Galtür worden gecoördineerd. Eenwoordvoerder van de ANWB sprak aan het begin van de middag over zesNederlandse vermisten. Eerder noemde SOS International een aantal vandertien vermiste Nederlanders.

Ook in Zwitserland voerden helikopters vandaag een race tegen de klokom voor het invallen van de duisternis en meer slecht weer duizendenmensen te evacueren. Zes helikopters zijn ingezet om ongeveer duizendmensen, voornamelijk toeristen, weg te vliegen uit Goms in hetzuidoosten van het kanton Wallis, zo meldt Reuters. Ook in geïsoleerde gebieden in het kanton Bern hebben evacuatiesplaats. In totaal zitten zo'n 60.000 mensen vast in de Zwitserse Alpen,van wie meer dan de helft (buitenlandse) toeristen.

Galtür was al meer dan een week van de buitenwereld afgeslotentoen het ongeluk gebeurde, aldus onze correspondent in Wenen. De stormdie het Paznaundal teisterde was zo hevig dat pas vanochtend om 6.45 uurde eerste helikopters met helpers, zoekhonden en technische apparatuurvanuit Landeck konden vertrekken. Doordat hulp van buiten niet mogelijkwas, moesten veel helpers met blote handen naar de vermiste personengraven. ,,Dit was geen sneeuw, dit was beton'', zei vanmiddag voor deOostenrijkse radio een Nederlandse toerist die had meegeholpen met deeerste reddingswerkzaamheden.


Zie ook:
Alarmfase vijf houdt Alpen in een kille greep (23 februari 1999)

Gevaar van lawines neemt nog toe (23 februari 1999)

Tienduizenden vast in Alpen (22 februari 1999)

NRC Webpagina's
24 FEBRUARI 1999



( a d v e r t e n t i e s )

Domicilie Cover

Domicilie,
voor wie zich vestigt in het buitenland.

Nu aandelen UPC

   Bovenkant pagina

NRC Webpagina's ©NRC HANDELSBLAD(web@nrc.nl)