U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   B U I T E N L A N D
Foster Parents Plan - Voor 1,50 per dag
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 


  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS 
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S c h a k e l s
ANWB


Sneeuwval houdt aan, woekerprijzen voor helikopters

Tienduizenden vast in Alpen

Door onze correspondent
WENEN, 22 FEBR. Lawines hebben het verkeer in grote delen van de wintersportgebieden van Zwitserland en Oostenrijk lamgelegd. Tienduizenden toeristen kunnen niet naar huis.

Sneeuwoverlast voor wintersporters duurt voort
Gotthardroute gesloten.
Veertig dalen volledig afgesloten in kanton Wallis, twee doden en enkele tientallen vermisten.
Duizenden toeristen zitten vast in Berner Oberland.
(Spoor)wegen rond Vorarlberg afgesloten.
Vijf auto's bedolven door lawine, inzittenden allen bevrijd. Deze maand al 19 doden bij lawines in de Franse Alpen.
Door zware regenval wateroverlast rond Bazel.

In het Zwitserse kanton Wallis en in Italië zijn in totaal vier mensen door schuivende sneeuwmassa's om het leven gekomen. ,,Ik kan mij niet herinneren zulke weersomstandigheden ooit te hebben meegemaakt'', zegt Herwig Mohsburger van de Oostenrijkse wegenwacht ÖAMTC. ,, Zoveel sneeuw en er is geen eind in zicht. Tot woensdag wordt nog twee meter nieuwe sneeuw verwacht. Vorarlberg is onbereikbaar geworden nu ook de Arlbergtunnel is gesloten en zelfs treinverkeer niet meer mogelijk is. De wegen waren al afgesloten. De Felbertauerntunnel is al sinds vier dagen dicht'', aldus Mohsburger.

De Oostenrijkse televisie toonde gisteravond beelden van toeristen die in scholen en kazernes zijn ondergebracht en door het leger worden bevoorraad. Het waren vakantiegangers die niet bij hun hotel konden komen maar nog steeds weg kunnen als ze dat willen. De ingesloten toeristen kunnen daarentegen geen kant op en de nervositeit stijgt. ,,Hoewel de autoriteiten proberen de toeristen bezig te houden worden de eerste tekenen van psychische spanningen zichtbaar. De meesten wilden zaterdag weg en zitten er nu nog. Bovendien staan die mensen de hele dag in de startblokken. Ze willen in hun auto kunnen springen mochten de wegen voor een paar uur open gaan. De stress is begrijpelijk, maar het probleem is dat veel mensen zich niet kunnen voorstellen hoe gewelddadig de sneeuw kan zijn. Wij moeten straten die door lawines worden bedreigd afsluiten, want het is levensgevaarlijk deze routes te blijven gebruiken'', aldus Mohsburger. Men is extra voorzichtig nadat zaterdag de auto van een Pools gezin op een vrijgegeven weg door een lawine werd bedolven. Het Oostenrijkse leger is bezig lawines met explosieven kunstmatig te laten ontstaan om het gevaar van onberekenbare sneeuwverschuivingen te verminderen, maar vanmorgen was het weer zo slecht dat de daartoe ingezette helikopters terug moesten. De aanvoer van levensmiddelen is nog geen probleem. Zieken en gewonden worden met helikopters uit het gebied gehaald.

Ook duizenden Nederlanders zijn vast komen te zitten in hun wintersportplaats. De afgelopen twee weken gingen naar schatting 375.000 Nederlanders op skivakantie. De ANWB-alarmcentrale ontving al tientallen telefoontjes van verontruste wintersporters die naar huis willen. ,,Ze willen weten hoe ze weg moeten komen en of de verzekering een helikopter betaalt'', zegt een woordvoerder van de ANWB. De meeste reisverzekeringen dekken de kosten van een helikopter tot een bepaald bedrag. ,,Maar wij hebben gehoord dat sommige helikopters al 1.500 gulden rekenen, terwijl het maximaal 300 gulden zou moeten kosten'', aldus de ANWB-woordvoerder.

Door lawines bij de dorpen Villa en La Sage, bij Sion in het Zwitserse kanton Wallis, zijn twee mensen gedood. Nog een tiental mensen wordt vermist.

Chalets bedolven, 2 doden in Wallis

Sneeuwmassa's vernielden de afgelopen nacht in het kanton Wallis (Valais) zeker vijf chalets en diverse auto's, waarbij twee doden vielen. Reddingswerkers slaagden erin een meisje met een gebroken been in veiligheid te brengen. Enkele dorpen zijn inmiddels geëvacueerd. Jiri Kvapil van de Zwitserse wegenwacht verzuchtte vanmorgen: ,,Ik kan geen details noemen want het is hier een en al chaos. Alleen in Wallis zijn 40 dalen volledig afgesloten. De treinverbindingen functioneren nog steeds, toeristen kunnen dus het land uit, maar ze moeten dan wel hun auto achterlaten.'' Metereologen voorzien nog geen snelle verbetering in de situatie. Voor vandaag werd nog meer sneeuw verwacht. De Gotthardroute is nog steeds gesloten en de politie verwacht dat deze verbinding nog zeker tot donderdag dicht blijft. De ski-oorden Grindelwald en Adelboden zijn nog altijd van de buitenwereld afgesloten. Daar zitten momenteel ongeveer 20.000 toeristen, van wie er 3.500 te kennen hebben gegeven dat ze onmiddellijk weg willen. Helikopterbedrijven doen hier goede zaken, hoewel ook Grindelwald vanmorgen door het slechte weer niet meer voor helikopters te bereiken was. In Italië zijn het afgelopen weekeinde twee mensen het slachtoffer van de sneeuw geworden. Een 57- jarige Romein werd bedolven door een lawine bij Aquila in Midden- Italië. Een 28-jarige man kwam om het leven in het Aosta-dal. In Bourg d'Oisans, in de Franse Alpen, werden afgelopen zaterdag vijf auto's door een lawine bedolven, maar de inzittenden konden snel bevrijd worden. De weg naar Tigne en Val d'Iser raakte vanmorgen versperd. Deze maand zijn in Frankrijk al negentien wintersporters door lawines om het leven gekomen, vooral door skiën buiten de officiële pistes.

Door de zware neerslag van de afgelopen dagen en de hoge waterstand is de vaart op de Rijn tussen Bazel en Mannheim gesloten. Ook wegen en spoorlijnen in Noord-Zwitserland zijn versperd.

De ANWB geeft reisinformatie op het nummer 0900 9109101 (75 cent per minuut) en heeft een alarmnummer in Duitsland (089 76764100) waar automobilisten informatie kunnen krijgen over de toegangswegen in Zuid- Duitsland. ,,Verder adviseren wij mensen om via Internet of Teletekst eerst goed te kijken of het dorp waar ze heen willen wel bereikbaar is'', aldus de ANWB.

NRC Webpagina's
22 FEBRUARI 1999


Nu aandelen UPC

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)