U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   E C O N O M I E
Foster Parents Plan - Voor 1,50 per dag
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 


  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS 
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S c h a k e l s
Unilever


Unilever keert 16 miljard extra uit

Door onze financiële redactie
ROTTERDAM, 23 FEBR. Unilever gaat zijn aandeelhouders met een superdividend van 16 miljard gulden belonen. Het wasmiddelen- en voedingsconcern 'kampt' sinds de verkoop van de chemische activiteiten in juni 1997 met een overschot aan contant geld. Na het superdividend zegt Unilever voldoende slagkracht te houden voor overnemingen, maar het concern ziet op dit moment geen aantrekkelijke overnamekandidaten.

,,Ook na deze dividendbetaling hebben wij middelen genoeg om grote overnames te doen'', zei bestuursvoorzitter Morris Tabaksblat vanochtend in een toelichting op de jaarcijfers. ,,Zelfs een overname die groter is dan wat we ooit hebben gedaan.''

Tegelijk met het superdividend maakte Unilever een winstgroei over 1998 bekend van 41 procent tot 6,49 miljard gulden. Zonder incidentele posten, zoals de verkoop van activiteiten, bedroeg de winststijging 13 procent. De omzet daalde met 6 procent tot 89,1 miljard.

Het superdividend van 16 miljard komt overeen met een uitkering van 14,50 gulden per aandeel. Tegelijk wordt het aantal aandelen met ongeveer 10 procent verminderd, waardoor Unilever de aandeelhouder een hogere winst per aandeel hoopt te bieden. Vorig jaar besloten ook het elektronicaconcern Philips (3,3 miljard) en het opgesplitste papierconcern KNP BT (1 miljard) extra dividend uit te keren. Door een deel van het kapitaal af te stoten zijn bedrijven in staat om een beter rendement op het resterende kapitaal te behalen.

Unilever heeft het afgelopen halfjaar tevergeefs gespeurd naar overnamekandidaten, maar het concern slaagde er niet in om de opbrengst (16 miljard) uit de verkoop van de chemietak te besteden. ,,De beurkoersen zijn overal bijzonder hoog, waardoor het nauwelijks lukt om verder nog waarde toe te voegen. Daarom hebben we van grote overnames af moeten zien en ook nu zit er niets in de pijplijn'', aldus Tabaksblat.

Unilever spraakmakend

Het superdividend dat Unilever van plan is uit te keren aan de aandeelhouders vormde vanochtend het gesprek van de dag op de Amsterdamse effectenbeurs. Aanvankelijk schoot het aandeel zelfs 5,30 euro omhoog naar 73,60, maar dat hoge niveau kon het voedings- en wasmiddelenconcern niet volhouden. Na het middaguur noteerde Unilever 71,40 euro, nog altijd een winst van 4,61 procent.

Unilever gaat aandeelhouders in totaal 16 miljard gulden terugbetalen. Dat gebeurt via uitkering van een speciaal dividend van 14,50 per gewoon aandeel van de twee houdstermaatschappijen Unilever NV en de Britse Unilever Plc. Unilever stelt daarnaast voor iedere 112 bestaande aandelen om te wisselen in 100 nieuwe stukken.

Naast Unilever drukten ook de ontwikkelingen op de belangrijkste internationale beurzen hun stempel op de Amsterdamse beurs. In het spoor van een flink hoger gesloten Wall Street gingen ook de grote Europese beurzen en die van Tokio omhoog. In Amsterdam noteerde de AEX-index na het middaguur een winst van 12,96 punten op 541,27.

Bij de hoofdfondsen waren Hoogovens, Akzo Nobel en Hagemeyer de enige drie dalers. Het conjunctuurgevoelige Hoogovens leverde na een wekenlange stijging een eurodubbeltje in op 26,80. Akzo Nobel verloor ruim 1 procent op 35,40 euro, nadat het concern gisteren bekendmaakte in 1999 geen verdere stijging van de winst te verwachten. Hagemeyer ondervindt nog steeds de gevolgen van een negatief advies van zakenbank Goldman Sachs: min 60 eurocent op 29,90 euro. Op de 'babybeurs' NMAX verloor IT-bedrijf Ring Rosa 12 procent aan waarde op 8, 80 euro. De koersval volgde op zijn waarschuwing dat de verliezen hoger zullen uitvallen dan was verwacht.

NRC Webpagina's
23 FEBRUARI 1999


Nu aandelen UPC

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)