U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   M E D I A
 
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

EU-werkgroep wil uitgebreid afluisternetwerk
Een EU-werkgroep heeft gepleit voor een afluisternetwerk om communicatie tussen burgers doorlopend te kunnen onderscheppen.

Radiozender 'verklikt' snelheidscontroles
Het commerciële station Radio 538 maakt sinds gisteren op radiodisplays met een Radio Data Systeem (RDS) zowel spontane als aangekondigde snelheidscontroles bekend. Moderne autoradio's beschikken over RDS waarmee verschillende tekstboodschappen, waaronder die over het weer, kunnen worden ontvangen.

Digitale sporen
Telecommunicatiebedrijven, banken, supermarkten en aanbieders van software krijgen steeds meer greep op hun klanten. Plaats en tijdstip van telefoongesprekken worden nauwkeurig geregistreerd, net als computergebruik. Van elke Nederlander zijn 150 kenmerken bekend en te koop. 'Zeg mij uw postcode en ik zal u zeggen wie u bent.'

Wanhopige informatieridders
Gaat het wel goed met de redactie van deze krant? Kan ze zich staande houden in de dagelijkse informatiestorm die door de newsroom jaagt? Kan ze nog de feiten van de meningen onderscheiden, ja, begrijpt ze nog wat ze zelf schrijft? Of niet, en dreigt ook NRC Handelsblad weggezogen te worden in de diepste diepten van de infostress?

Verantwoord lachen met Ron Brandsteder
Het had wel iets luxueus, niet werken. Hij kon eindelijk zijn collectie lp's en cd's archiveren, fietste veel, deed een computercursus, en was op televisie slechts in een reclamespotje te zien. Het genoegen duurde echter niet lang. Een 'onbestemd gevoel' maakte zich meester van televisiepresentator Ron Brandsteder (1951). ,,In twintig jaar was het nog nooit voorgekomen dat ik niet werd geëxploiteerd.


De website van het Amsterdamse TV-station AT5 is vernieuwd. De uitzendingen kunnen live op internet worden gevolgd.

Nieuw is het onderdeel Plaza, waaronder een selectie van e-mails van bezoekers en een maandelijkse column van AT5-hoofdredacteur Ton F. van Dijk. Vanaf een polaroidfoto glimlacht de hoofdredacteur de bezoeker toe. Ditmaal gaat zijn commentaar over de kwestie of AT5 gedwongen kan worden niet- uitgezonden beelden van rellen met Marokkaanse jongeren af te staan justitie. Hij gaat daarbij in op de mening van een Trouw-columnist. Zijn repliek is lang. Te lang voor een tekst op het beeldscherm. Te lang ook vermoedelijk voor het gros van de Amsterdamse kijkers.

AT5 Plaza wil een platform zijn voor iedereen met een mening over de zender of de stad. Daarom roept de site 'alle internetgebruikers' op te reageren. De onderwerpen van de reacties, veelal van Amsterdammers, lopen zeer uiteen: van Suriname tot taxichauffeurs. De meeste reageren op programma's. Een enkeling begint een serieuze discussie over het beleid van kabelexploitant A2000.

In het onderdeel Programma's vinden we het weekoverzicht. Het is een sobere opsomming zonder nadere toelichting. Daarvoor moet men doorklikken naar het overzichtelijke AT5-Text. Daar zijn de onderwerpen van het AT5-journaal en de dagelijkse reportage Special Report te vinden.

AT5 heeft met deze site een mooi begin gemaakt. Dat vraagt om meer. Zoals meer informatie over de programma's en bijvoorbeeld discussies met de makers. Zo kan de site groeien tot een vruchtbare bron voor toekomstige tv-programma's.

(www.at5.nl)

NRC Webpagina's
9 JANUARI 1999



( a d v e r t e n t i e )
SIRE - Doof

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)