U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
teller
   V O O R P A G I N A
( a d v e r t e n t i e )        
De Waddenzee op Internet

NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S c h a k e l s
COA

Vughtenaren kopen gebouw asielzoekers

Door een onzer redacteuren
VUGHT, 30 DEC. Een groep van negen Vughtenaren heeft voor 3,7 miljoen gulden het voormalige blindeninstituut De Steffenberg in Vught gekocht om daarmee te voorkomen dat er 320 asielzoekers geplaatst worden.

Het Centraal orgaan Opvang Asielzoekers (COA) heeft met verbazing gereageerd op de verkoop van het pand. Het is de eerste keer dat omwonenden op een dergelijke manier de komst van een asielzoekerscentrum tegenhouden. Het COA had vorige maand een verzoek bij de gemeente Vught ingediend voor het plaatsen van de vluchtelingen. Volgens een woordvoerder waren ook al afspraken gemaakt met de toenmalige eigenaar van het pand, projectontwikkelaar Dura Bouw, maar was er nog geen akkoord. Ook de Vughtse gemeenteraad had zich inmiddels uitgesproken voor een onderzoek naar de haalbaarheid van een tweede asielzoekerscentrum in de plaats. Volgens wethouder I. de Jong (Sociale Zaken, loco-burgemeester) van Vught had de vorige eigenaar bovendien toegezegd een besluit van de gemeenteraad over het asielzoekerscentrum af te wachten. De negen buurtbewoners verenigden zich in de stichting Elzenroode en kochten twee weken geleden het complex van de projectontwikkelaar. Ze vreesden voor de veiligheid in de omgeving en voor waardedaling van hun woningen. De nieuwe eigenaren willen het pand bestemmen voor bejaardenwoningen. Ook liggen er plannen op de plek van De Steffenberg villa's te bouwen, maar daartoe moet eerst het bestemmingsplan worden gewijzigd. Ook het gemeentebestuur van Vught heeft verrast gereageerd op de overname van het voormalige blindeninstituut. Volgens burgemeester G. de Graaf hebben de eigenaren op een verrassende wijze de uitkomst in eigen richting weten te sturen. ,,We wisten dat de omwonenden zich fel zouden verzetten tegen de komst van de asielzoekers, maar we hadden niet verwacht dat ze zover zouden gaan.'' De burgemeester noemt het ,,teleurstellend'' dat er geen belangenafweging door de gemeente kon worden gemaakt. Toch wil hij geen waardeoordeel uitspreken over de handelwijze van de omwonenden.

Leden van de Socialistische Partij in Brabant hebben gisteravond het gebouw bezet uit protest tegen overname door buurtbewoners. Zij willen dat de gemeente alsnog alles in het werk stelt asielzoekers in De Steffenberg onder te brengen. Tegen het middaguur werd de bezetting opgeheven.

NRC Webpagina's
30 DECEMBER 1998



( a d v e r t e n t i e s )
SIRE - Doof

Domicilie Cover

Domicilie,
voor wie zich vestigt in het buitenland.

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)