U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
teller
   S P O R T
( a d v e r t e n t i e )        
De Waddenzee op Internet

NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 


  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S c h a k e l s
Volleybal.nl
Volleyballers kunnen straks heel oud worden

Door onze redacteur HANS KLIPPUS
ALMELO, 30 DEC. ,,Wat is er mis met het oude systeem?'', vraagt coach Pierre Mathieu na de derde wedstrijd van zijn ploeg VC Nesselande in Almelo. De kleine veteraan is niet blij met de nieuwe telling in het volleybal waarbij elke bal een punt betekent en de sets tot 25 punten gaan. ,,Het karakter van het spel gaat op deze manier verloren'', meent hij. ,,In het volleybal behoor je een punt te verdienen. Dat hoeft nu niet meer. Maar het wordt er zo niet spannender op.''

Toch worden in de eerste twee dagen van het toernooi in Almelo zes van de veertien wedstrijden in vijf sets beslist. Met de oude puntentelling zouden dat partijen van tweeënhalf drie uur zijn geworden. Met het rallypointsysteem (rps) blijken de wedstrijden aanzienlijk korter te duren. De langste wedstrijd neemt een uur en 25 minuten in beslag. En dat is met de nieuwe regel ook de bedoeling van Acosta, de voorzitter van de internationale volleybalfederatie FIVB. Acosta wilde af van ellenlange partijen, die het voor de televisie moeilijk maakten rechtstreekse uitzendingen te plannen. Ondanks het snelle verloop van de wedstrijden is niemand van de betrokkenen in Almelo heel enthousiast. Het volleybal ziet er steriel uit, er worden in het veld weinig risico's genomen. ,,Ja, want elke fout betekent meteen een punt, hè'', stelt ex-international Ronald Zoodsma, speler van Remote Zwolle. ,,Je ziet de spelers inhouden. Iedereen is bang om fouten te maken. Lekker hengsten met die bal is er bijna niet meer bij.'' Nesselande-aanvoerder Michiel van der Kuip: ,,Iedereen speelt heel geconcentreerd en weet dat de punten dan vanzelf wel komen. Toch moet het meer zijn dan dat je als een zombie gaat staan volleyballen.''

Zoals altijd met een nieuwe regel moeten coaches en spelers hun weg vinden. Na verloop van tijd zal ook het plezier toenemen, voorspellen de experts. Tijd om te wennen is er niet. Internationaal gaat de nieuwe telling per 1 januari in en in sommige nationale competities, zoals in Frankrijk en Spanje, is men er al mee begonnen. In de Nederlandse eredivisie (mannen en vrouwen) zal het rps met ingang van 15 januari, wanneer de tweede helft van de competitie begint, van kracht zijn. In Italië, met de sterkste competitie ter wereld, België en Duitsland is besloten om pas volgend seizoen te beginnen. Al die verschillende tijdstippen zorgen voor een behoorlijke janboel.

Natuurlijk is het vreemd dat, zoals in Nederland, in één seizoen op twee verschillende manieren wordt geteld. Zo spelen landskampioen Nesselande en Dynamo volgende maand in een tijdsbestek van een week tweemaal tegen elkaar, een wedstrijd met de oude telling en een met de nieuwe. Twee duels uit de eerste competitiehelft zullen zelfs in een later stadium moeten worden ingehaald en dan moeten de betrokken teams even terug naar het oude puntensysteem. Voor de Nederlandse vertegenwoordigers in het Europese clubvolleybal is het wel prettig dat het rps zo snel wordt ingevoerd omdat ze er internationaal mee te maken krijgen.

Oud-bondscoach Harrie Brokking speelde als trainer van het Franse Tourcoing al twee competitieduels volgens de nieuwe puntentelling. Tegen Strasbourg was zijn ploeg veel te sterk en werd het laatste punt ruimschoots binnen het uur gemaakt. Daarin schuilt volgens Brokking ook hét gevaar van het systeem. Als de krachtsverschillen groot zijn, kunnen wedstrijden zo afgelopen zijn en staan spelers en toeschouwers snel weer op straat. Met name in de lagere divisies zou dat de volleyballers de lust kunnen ontnemen. ,,De doodsteek voor het volleybal'', voorspelt Brokking. Daarom adviseert hij onder de top de wijziging van de telling niet door te voeren.

De nieuwe regel lijkt in het voordeel van oudere spelers. Ze hoeven door de kortere tijdsduur van de wedstrijden niet zo lang meer in het veld staan. ,,Zo haal ik de veertig wel'', reageert de 32-jarige Zoodsma lachend. ,,Als je basistechniek goed is, houd je die anderhalf uur makkelijk vol.'' Toch is Zoodsma niet gelukkig met de verandering. ,,Het spreekt me nog niet aan. Er wordt nu zo weinig risico genomen.'' De Fries heeft gehoord dat men in Griekenland, waar hij ooit speelde, twee punten wil gaan geven voor een rechtstreekse score uit een service, een ace. ,,Dan wordt het allemaal wel erg dramatisch'', meent Zoodsma.

NRC Webpagina's
30 DECEMBER 1998



( a d v e r t e n t i e s )
SIRE - Doof

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)