U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
teller
    R A D I O  &   T E L E V I S I E  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S e l e c t i e


Televisie

Radio

F I L M   V O O R A F :
The Usual Suspects

BAS BLOKKER
Eerst denk je dat de held van de film Gabriel Byrne is. Een knappe man. Niet knap zoals Tom Cruise of Leonardo DiCaprio - tandenpoetsen en wenkbrauwen bijhouden - maar knap van laat naar bed geweest en zonder koffie niet op kunnen.

Byrne speelt de elegante schurk Dean Keaton, die het rechte pad is opgegaan maar toch wordt opgepakt als de politie een misdaad moet oplossen. Hij komt, met vier andere gebruikelijke verdachten (gevleugeld begrip uit de klassieker Casablanca) terecht in een line up.

Het is een aardig geroutineerde bende die daar bij elkaar staat. Eigen schuld dus van de politie, dat deze mannen ter plekke op het idee van een fijn klusje komen. Alleen Keaton stribbelt even tegen. Die wilde met een serieuze liefde toch eerlijk leven?

In de nasleep krijgen ze plotseling bezoek van een stijlvolle heer, die zich voorstelt als Kobayashi (Pete Postlethwaite - In the Name of the Father en Brassed Off - en o, wat ziet die er weinig oosters uit). Hij zegt op te treden namens ene Keyser Soze.

Er gaat een rilling door het gezelschap. Keyser Soze is een legendarische naam in de boevenwereld. Een Atilla de Hun van de twintigste eeuw. En hij heeft hen alle vijf in de tang. Al jaren, zo blijkt. Hij dwingt ze een onmogelijke klus aan te nemen.

Dit is het eerste niveau van The Usual Suspects. Daar gaan allemaal lagen overheen. De spanning zit nog veel meer in de manier waarop dat verhaal verteld wordt en de kleine hints dat in deze vertelling niet alles klopt.

Maar het is lastig, te getuigen van de bijzondere klasse van The Usual Suspects, zonder de clou weg te geven. Die is verpakt in de scène waarin de politiespeurder (een rol van Chazz Palmintieri; de cast is misschien wel de doorslaggevende factor in het succes van de film) begrijpt hoe de vork in de steel zit. Die scène geeft zoveel draaien aan het hele verhaal, dat de kijker gedwongen wordt de film in zijn hoofd opnieuw af te draaien.

Dan blijkt dat de echte held niet Byrne was, maar Kevin Spacey, die dan ook een Oscar overhield aan zijn rol van de manke stotteraar 'Verbal' Kint. Spacey schoot daarna als een komeet omhoog in Hollywood, stal de show in LA Confidential. En hij is niet eens knap.

The Usual Suspects (Bryan Singer, Engeland, 1995). Canvas, 20.55-22.45u.

NRC Webpagina's
30 DECEMBER 1998


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)