U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
teller
    M E D I A  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

Na rel met Marokkanen

SBS6 geeft tv-beelden af aan justitie

Door onze Amsterdamse redactie
AMSTERDAM, 30 DEC. De televisiezender SBS6 heeft onder dwang van een gerechtelijk bevel ruw beeldmateriaal van een confrontatie tussen Marokkaanse jongeren en de politie op 20 december in Amsterdam afgestaan aan justitie.

Dit hebben beide partijen vanmorgen bevestigd. Volgens een woordvoerder van SBS6 dreigde de rechter-commissaris afgelopen donderdag de ,, zender plat te gooien'' als aan het dwangbevel geen gehoor werd gegeven. ,,Wij hadden toen geen keus meer en hebben onder protest de beelden afgestaan'', aldus de woordvoerder van SBS6. Volgens de persofficier van justitie was het niet nodig te dreigen met het 'platgooien' van de zender. ,,De politie is met het dwangbevel naar SBS6 gegaan en die hebben het materiaal overhandigd.'' Ook het fotoagentschap Werners werd met een gerechtelijk bevel gedwongen negatieven af te staan. Drie andere media weigerden gehoor te geven aan een verzoek van de rechter- commissaris om vrijwillig beelden af te staan. De lokale Amsterdamse zender AT5 ontving hiertoe gisterochtend een verzoek van de rechter- commissaris. Nadat hoofdredacteur T. van Dijk telefonisch had meegedeeld hieraan niet te zullen meewerken, besloot de dienstdoende rechter-commissaris voor AT5 geen dwangbevel af te geven.

De reden hiervoor is volgens de rechter-commissaris dat hiervoor geen ,,overwegend algemeen belang'' bestaat. De beelden die SBS6 heeft overhandigd aan justitie zijn namelijk gemaakt door AT5, die ze aan SBS6 had verkocht. Omdat deze omroep ze al aan justitie had gegeven, verviel de noodzaak tot een gerechtelijk dwangbevel voor AT5.

De Nederlandse Vereniging voor Journalisten (NVJ) protesteert tegen het optreden van justitie en voert morgen spoedoverleg met hoofdofficier Vrakking. Volgens de NVJ dient justitie niet bij journalisten aan te kloppen voor bewijsmateriaal. Bovendien vreest de NVJ voor de veiligheid van journalisten als relschoppers weten dat beeldmateriaal bij justitie terecht kan komen. ,, Justitie brengt journalisten onnodig in gevaar. Fotografen en cameralieden merken steeds vaker dat zij het mikpunt van agressie worden'', aldus NVJ-secretaris I.Brakman.

NRC Webpagina's
30 DECEMBER 1998


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)