U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
teller
   E C O N O M I E
( a d v e r t e n t i e )        
De Waddenzee op Internet

NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 


  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS 
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S c h a k e l s
Schuttevaer


Verolme na bankroet in handen van De Hoop

Door een onzer redacteuren
ROTTERDAM, 30 DEC. De scheepswerf Verolme Heusden is gisteren door de rechtbank in Den Bosch failliet verklaard. De werf wordt overgenomen door branchegenoot De Hoop uit Lobith. Deze garandeert behoud van ten minste 150 van de 380 arbeidsplaatsen.

De financiële positie van Verolme Heusden is zo slecht dat het niet mogelijk bleek de werf op eigen kracht voort te laten bestaan. De Hoop neemt de werf over omdat het bedrijf behoefte heeft aan meer capaciteit.

Volgens curator J. van der Meer bestaat bij Verolme Heusden een tweeslachtig gevoel over de overname. ,,Enerzijds zijn we blij dat er 150 banen kunnen worden behouden, anderzijds is het een teleurstellende mededeling voor de mensen die niet zeker zijn van hun baan.''

FNV-bestuurder W. Dijkhuizen noemt het faillissement ,,treurig'', maar onderkent tegelijk dat het bijna onvermijdelijk was. Hij is tevreden over de overname: ,,Die betekent continuïteit voor Verolme en een schone lei, ook voor de nieuwe eigenaar.'' Het behoud van ongeveer de helft van de arbeidsplaatsen noemt hij ,,gezien de orderportefeuille op dit moment het beste wat er uit te halen valt.''

In tegenstelling tot De Hoop, dat zich toelegt op de constructie van schepen voor de binnenvaart, bouwt Verolme Heusden hoofdzakelijk zeeschepen. Tot het bankroet was Verolme onderdeel van het Rotterdamse Wilton Fijenoord. Over 1997 leed Verolme Heusden 55 miljoen verlies op een omzet van 172 miljoen gulden. Verolme Heusden werkt nu nog aan een bevoorradingsschip, dat begin januari klaar moet zijn. Daarna heeft de werf geen werk in portefeuille. De nieuwe eigenaar hoopt binnenkort orders te ontvangen voor de bouw van baggerschepen, waardoor mogelijk meer arbeidsplaatsen kunnen worden behouden dan nu worden gegerandeerd.

NRC Webpagina's
30 DECEMBER 1998



( a d v e r t e n t i e s )
Beleggingswedstrijd
SIRE - Doof

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)