U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   V O O R P A G I N A
( a d v e r t e n t i e )       
Renault Laguna
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

'Öcalan voor Europees gerechtshof'

Door onze correspondent
BERLIJN, 28 NOV. Duitsland en Italië willen de leider van de Koerdische Arbeiderspartij (PKK), Abdullah Öcalan, door een Europees gerechtshof laten berechten. Zo'n hof voor strafzaken bestaat nog niet, maar zou zo snel mogelijk moeten worden opgericht.

Dat is het resultaat van een gesprek van de Duitse bondskanselier Gerhard Schröder en de Italiaanse premier Massimo D'Alema, gisteren. D'Alema was naar Bonn gereisd om met de kanselier een oplossing te zoeken voor de Koerdische leider, die sinds 12 november in Italië verblijft. Schröder bevestigde dat Duitsland ervan afziet Italië om uitlevering te vragen van Öcalan, ook al loopt er een Duits arrestatiebevel tegen hem wegens een moordzaak. Schröder vroeg Italië en de Europese staten er begrip voor te hebben dat de Duitse regering het bewaren van de binnenlandse rechtsvrede heeft laten prevaleren boven uitlevering.

Er is geen land in Europa dat zoveel Turken en Koerden herbergt als Duitsland, zei Schröder. ,,We vrezen etnische conflicten als Öcalan in ons land wordt berecht.'' In Duitsland leven bijna twee miljoen Turken en 500.000 Koerden. De harde kern van de militante Koerden wordt volgens de binnenlandse veiligheidsdienst op 11.000 man geschat. In het verleden hebben zich in Duitsland hevige geweldstaferelen afgespeeld tussen Turken en PKK-leden. De PKK is in Duitsland verboden en wordt door de Duitse BVD nog steeds als de gevaarlijkste extremistische organisatie beschouwd.

Sinds de Koerdische rebellenleider in Italië opdook, zijn de irritaties tussen Italië en Duitsland gegroeid over elkaars opstelling in de zaak-Öcalan. Italië toonde zich geërgerd omdat de Duitsers niet om uitlevering vroegen. De Italiaanse minister van Binnenlandse Zaken, Rosa Russo Jervolino, zei gisteren: ,,We staan op de uitlevering [van Öcalan] aan Duitsland omdat het werkelijk onvoorstelbaar is dat Bonn een arrestatiebevel tegen hem uitvaardigt en vervolgens doet of dat niet is gebeurd.'' Haar eigen ministerie bevestigde eerder deze week een vertrouwelijk schrijven dat Öcalan door diverse Italiaanse parlementariërs was uitgenodigd om naar Rome te komen. Een van hen, Ramon Mantovani, van de communistische partij Rifondazione Communista, heeft Öcalan zelf in Moskou opgehaald. De PKK-leider, die eerder in Syrië woonde, had zich in Moskou gevestigd. Mantovani en zijn partijchef Bertinotti verklaarden dat ze minister-president D'Alema niet hadden geïnformeerd omdat ze vreesden dat hij Öcalan de toegang tot Italië zou ontzeggen. De Duitse regering voelt er weinig voor nu voor de Italianen de hete kolen uit het vuur te halen, is in Bonn te beluisteren.

NRC Webpagina's
28 NOVEMBER 1998



( a d v e r t e n t i e s )
Koerswinststapelaar - Nu extra aftrek post
ING MKB - Snelle en duidelijke kredietaanvraag
SIRE - Doof

Domicilie Cover

Domicilie,
voor wie zich vestigt in het buitenland.

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)