U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   S P O R T
( a d v e r t e n t i e )       
Renault Laguna
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 


  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

Sportbonden verdeeld over aanpak doping

Door onze sportredactie
ROTTERDAM, 28 NOV. De federaties van de olympische takken van sport vormen nog niet één front in de wereldwijde strijd tegen het gebruik van prestatiebevorderende middelen. Dat bleek gisteren op een conferentie van het Internationaal Olympisch Comité (IOC) in Lausanne, waar 35 sportfederaties waren vertegenwoordigd.

Onder de slotverklaring ontbraken de handtekeningen van de afgevaardigden van de internationale voetbal-, tennis- en wielrenbond. Die organisaties, alle met veel beroepssporters in de gelederen, konden zich nog niet vinden in de strafmaten. Die voorzien in twee jaar schorsing bij een eerste dopingovertreding en levenslange uitsluiting bij herhaling.

De wereldvoetbalbond (FIFA) verzet zich bovendien tegen het voorstel bij de Olympische Spelen alleen nog maar takken van sport toe te laten van federaties die het algemene dopingconcept hebben aanvaard. Dat voorziet behalve in de strafbepalingen ook in de oprichting van een onafhankelijk agentschap om de mondiale inspanningen betreffende de dopingproblematiek te coördineren.

IOC-voorzitter Juan Antonio Samaranch toonde zich na afloop van het vijf uur durende beraad tevreden, ondanks de niet verkregen totale eenheid. ,,Ik heb begrip voor het voorbehoud van de drie bonden'', zei hij. ,,Ik ben er zeker van dat we de komende weken volledige overeenstemming zullen bereiken.''

Van 2 tot en met 4 februari zal er in Lausanne een wereldconferentie over doping worden gehouden. Daaraan zullen behalve vertegenwoordigers van het IOC, de internationale sportfederaties en de nationale olympische comité's ook afgevaardigden van regeringen deelnemen.

Festina-renner Richard Virenque (29) heeft voor het begin van de Ronde van Frankrijk geen doping gebruikt om sterker aan de slijtageslag te kunnen beginnen. Dat zou blijken uit bloed-, urine- en haarmonsters die bij de klimmer op 23 juli in Lyon zijn genomen, zo heeft de Franse sportkrant L'Equipe gisteren gemeld. Het blad beweert dat bij Virenque geen sporen van anabole steroïden of cortisonen zijn gevonden.

De viervoudig winnaar van het bergklassement heeft altijd ontkend doping te hebben gebruikt, maar volgens de Belgische Festina-masseur Willy Voet liegt Virenque. Volgens de soigneur heeft hij herhaaldelijk prestatiebevorderende middelen aan Virenque verstrekt.

De Tour-directie stuurde de Festina-ploeg op 17 juli naar huis, nadat bekend was geworden dat op 8 juli in de wagen van Voet verboden middelen waren aangetroffen. Zeven van de negen renners hebben het gebruik van doping, waaronder het bloeddopingmiddel EPO, toegegeven. Onder hen Alex Zülle, Laurent Dufaux en Armin Meier, die allen tot 1 mei van het volgend jaar zijn geschorst. Virenque en landgenoot Pascal Hervé hebben steeds ontkend. Virenque, voormalig wereldkampioen Brochard en Hervé moeten zich dinsdag melden bij onderzoeksrechter Partrick Keil in Lille. Ze vernemen dan de officiële uitslag van de tests die tijdens hun hechtenis zijn gedaan.

NRC Webpagina's
28 NOVEMBER 1998



( a d v e r t e n t i e s )
Koerswinststapelaar - Nu extra aftrek post
ING MKB - Snelle en duidelijke kredietaanvraag
SIRE - Doof

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)