U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   V O O R P A G I N A
( a d v e r t e n t i e )       
Renault Laguna
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

Rel om kabel Amsterdam treft nu radio

Door onze redacteur MONIQUE SNOEIJEN
AMSTERDAM, 21 NOV. Grote commerciële radiostations als Sky Radio, Radio Noordzee en Classic FM dreigen van de Amsterdamse kabel te verdwijnen.

De Amsterdamse kabelexploitant A2000 heeft gisteren aan de Vereniging van Commerciële Radio (VCR) meegedeeld dat de stekker er vanaf januari volgend jaar uit gaat als de stations weigeren het doorgeeftarief van zeventien cent per abonnee te betalen.

Voor de radiozenders in het basispakket van de Amsterdamse kabelexploitant dreigt nu eenzelfde conflict als deze zomer met de commerciële televisiestations. Onder meer MTV en CNN verdwenen toen van de kabel omdat zij weigerden het in hun ogen exorbitant hoge doorgeeftarief van 725.000 gulden per jaar te betalen. Verschil met het conflict met de tv-stations is dat de grote commerciële radiostations ook nog via een etherfrequentie te beluisteren zijn. Dat geldt niet voor een zender als bijvoorbeeld Kink FM.

Behalve in Amsterdam vragen kabelmaatschappijen in heel Nederland vijf cent per aansluiting voor het doorgeven van radiostations. A2000 is met sommige radiostations al jaren in conflict over het doorgeeftarief. In afwachting van een oplossing betalen de radiostations nu niets. A2000 accepteert dit nu niet langer meer. ,,Wij willen best betalen'', zegt M. Banga, directeur van Sky Radio en voorzitter van de VCR, ,,maar niet meer dan vijf cent.'' A2000 heeft in Amsterdam 500.000 aansluitingen.

De VCR was gisterochtend volgens Banga bij A2000 uitgenodigd voor ,,een open gesprek''. ,,Maar de boodschap was al snel duidelijk: betalen of de boel gaat op zwart.'' Volgens Banga vraagt A2000 ,,een ridicule prijs''. Een bedrag van zeventien cent per aansluiting is volgens hem niet op te brengen. ,,Bovendien: als we in Amsterdam zeventien cent gaan betalen, gaan alle andere kabelmaatschappijen in Nederland dat natuurlijk ook vragen.'' Volgens een woordvoerder van A2000 ligt het rendement op het basispakket al ,,op een minimaal aanvaardbaar niveau'' en is het daarom uitgesloten dat A2000 het doorgeeftarief verlaagt. Bij de verkoop van KTA aan A2000 heeft de gemeente Amsterdam bedongen dat tot het jaar 2005 een breed basispakket van 26 zenders en 39 radiostations gegarandeerd zou zijn en de abonnementstarieven niet omhoog zouden gaan.

NRC Webpagina's
21 NOVEMBER 1998



( a d v e r t e n t i e s )
Koerswinststapelaar - Nu extra aftrek post
ING MKB - Snelle en duidelijke kredietaanvraag
SIRE - Doof

Domicilie Cover

Domicilie,
voor wie zich vestigt in het buitenland.

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)