U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    O P I N I E  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 
ABN-Amro Jaarverslag 1997


  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S c h a k e l s

H O O F D A R T I K E L :
De prijs van Kirijenko


RUSLAND HEEFT een nieuwe premier. Het parlement is gisteren door de knieën gegaan en heeft in het geheim ingestemd met de benoeming van de nieuwe man van president Boris Jeltsin: de 35-jarige Sergej Kirijenko uit Nizjni Novgorod. De meerderheid van de Doema durfde de hardnekkigheid van Jeltsin, die had gedreigd om de volksvertegenwoordiging bij een derde 'nee' te ontbinden, kennelijk niet te testen.

Dat lijkt goed nieuws. Rusland kan geen verkiezingen gebruiken maar snakt naar een nieuwe regering. Stabiliteit is geboden. Aan Kirijenko nu de taak om een kabinet samen te stellen dat de politieke rust kan herstellen. Een bijnaam heeft Kirijenko in ieder geval al: Vrijdag, naar de dag waarop de Doema hem de afgelopen drie weken heeft behandeld. Jeltsin heet inmiddels Robinson Crusoë.

Dat de stemming vanmorgen in het geheim is gehouden, suggereert dat er andere motieven in het spel waren dan zuiver politieke. In een uitgekristalliseerde democratie wordt over politieke benoemingen in het openbaar besloten. In Rusland is de tijd daarvoor niet rijp. De afgevaardigden durven er nog niet voor hun oordeel uit te komen. De meerderheid voor Kirijenko zou dan ook wel eens door het Kremlin gekocht kunnen zijn, zo willen de geruchten in de Russische pers, die overigens zelf ook omkoopbaar is. Zeker is in ieder geval dat de Doema omwille van privileges (gratis woning in Moskou, kosteloze telefoon enzovoort) geen risico's wilde nemen. De meeste fracties hadden ook geen belang bij tussentijdse verkiezingen. De xenofobe antipoliticus Zjirinovski is over zijn hoogtepunt heen. De presidentiële fractie 'Ons Huis Rusland' is nooit iets geworden. Alleen de twee politieke formaties die de naam 'partij' met goed fatsoen dragen - de communisten van Zjoeganov en de liberale hervormers van Javlinski - zijn de afgelopen jaren volgens peilingen in de volksgunst gestegen.

MAAR AL DEZE banalere motieven maken van premier Kirijenko nog geen sterke nieuwe leider. Hij is door president Jeltsin geprezen als een jonge technocraat die geen boodschap heeft aan politieke spelletjes. In het Kremlin is hij echter een onbeschreven blad. Hoe intelligent hij ook mag zijn, dat is een enorme handicap in een arena waar bij uitstek wordt geïntrigeerd. Met mooie programma's laat deze strijd, die een serieus fundament onder de hervormingen tot nu toe onmogelijk heeft gemaakt, zich niet indammen. Voor de olichargen, de 'zeven bankiers' en de andere 'rauwe' captains of industry die de grondstoffenmarkt in Rusland beheersen, kan Kirijenko dus een speelbal worden. Onvoorwaardelijke steun van Jeltsin mag hij daarbij niet verwachten, al was het maar omdat die zijn premiers tot nu toe heeft gebruikt als klusjesmannen. Bij het parlement hoeft hij ook niet meteen aan te kloppen. De stemming vandaag is de zoveelste vernedering die de Doema heeft moeten slikken. De politieke prijs daarvoor moet nog vastgesteld worden. Die zal hoger zijn dan goed is voor Rusland, zoveel is zeker.

NRC Webpagina's
25 APRIL 1998


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)