U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    E C O N O M I E  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 
ABN-Amro Jaarverslag 1997


  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS 
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

Op Damrak heersten euforie en teleurstelling

Door SJOUKE RIJPER
ROTTERDAM, 25 APRIL. Op de Amsterdamse effectenbeurs wisselden deze week euforie en teleurstelling elkaar af. Op minder dan drietiende punt afstand van de 1200-puntengrens bleef de tot dan toe oplopende AEX-beursgraadmeter woensdag steken. Gisteren werd als dieptepunt van de week een indexstand van 1152,58 punten genoteerd en sloot de index op 1166,74 punten.

Volgens sommige beurshandelaars ligt de markt er vermoeid bij. Ze vermoeden dat beleggers denken dat de rek uit de koersen is en ze vrezen daarom dat de komende week in het teken van winstnemingen zal staan.Marktanalist H. de Ruiter van zakenbank Kempen & Co ziet het niet zo somber in. ,,We hebben de afgelopen tijd ontzettend veel jaarresultaten gehad en er is intensief gehandeld. Nu zitten we in zo'n fase dat het wat minder is.'' De Ruiter geeft aan dat bij relatief lage omzetten de koersen zich al gauw negatief ontwikkelen. ,,De honderdduizenden particuliere beleggers die sinds vorig jaar zijn ingestapt hebben nog geen verlies meegemaakt. Sommigen kunnen een beetje paniekerig reageren. Dat zie je terug in de cijfers.'' Deze week begon de rente op tienjarige staatobligaties, die als rentegraadmeter wordt gehanteerd, licht te stijgen. Lucratiever staatleningen zuigen van oudsher geld uit de aandelenkapitaalmarkt. De rentegraadmeter bleef gisteren echter met het nog steeds zeer lage niveau van 4,987 procent nog net onder de magische grens van vijf procent hangen. Op 12 januari dook de rente hier voor het eerst sinds het begin van de jaren zestig onder. Het was deze week vooral Akzo Nobel die de aandacht trok. Het chemiefonds kocht voor 6,3 miljard het Britse verfconcern Courtaulds. Het aandeel Akzo steeg deze week met 22 gulden naar 434,90 gulden. Voor de lange termijn zijn analisten positief over de koers van Akzo. De Nationale Investeringsbank hield al voor de overname een koersdoel van 500 gulden voor Akzo aan en heeft dat nu nog eens met 15 gulden verhoogd. Het aandeel is verreweg het duurst van alle AEX-fondsen. Op 1 juli komt daar een einde aan als de stukken worden gesplitst in de verhouding 4 op 1. Bedrijven doen dat doorgaans om de verhandelbaarheid te vergroten. Aankondigingen van splitsingen voeren daarom vaak de koersen op.

,,Ik geloof daar niet zo in'', zegt N. van Elzelingen van de Nationale Investeringsbank. ,,Het is allemaal psychologie. De onderliggende waarde blijft immers hetzelfde. Akzo denkt: een splitsing kost ons weinig en als de belegger er nou blij mee is, dan doen we het toch.'' Van Elzelingen heeft zijn hoger koersdoel meer gebaseerd op financiële argumenten. ,,Alle seinen staan op groen. De prijzen van de basisproducten staan onder druk. Voor DSM is dat minder mooi, maar Akzo profiteert. De brutomarge is daardoor waanzinnig positief.''De Ruiter van Kempen & Co is over de lange termijn-ontwikkelingen op de beurs positief. De komende maanden bestaat de kans dat de koersen onder druk komen te staan omdat binnenlandse pensioenfondsen hun portefeuille spreiden over de eurozone en daarvoor een deel van hun Nederlandse aandelen verkopen. De Ruiter: ,,Op den duur zullen de buitenlandse fondsen toch ook naar de Nederlandse beurs komen.''

De komende week worden jaarverslagen van diverse beursgenoteerde ondernemingen gepubliceerd. Wegener, Vendex, Vedior Econosto en HIM Furness doen dit maandag en Fortis Amev op dinsdag, Polynorm op woensdag en Smit Trafo op vrijdag.

NRC Webpagina's
25 APRIL 1998


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)