U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    V O O R P A G I N A  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORTE BERICHTEN  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  
S c h a k e l s



Europese topambtenaren adviseren hardere aanpak misdaad

Door onze redacteur ROB SCHOOF
DEN HAAG, 14 APRIL. De Europese Unie moet zichzelf beter teweerstellen tegen de internationale georganiseerde misdaad. De lidstaten reageren te langzaam op grootschalige criminele activiteiten. Ze lopen ,,bijna altijd een stap achter''.

Dit schrijft de 'High Level Group', een groep van Europese topambtenaren van Justitie, in een Actieplan tegen de georganiseerde misdaad. De groep, onder leiding van de Nederlandse directeur-generaal van Justitie J. Demmink, doet dertig aanbevelingen voor een efficiëntere criminaliteitsbestrijding. Het document moet in juni, tijdens de EU-top in Amsterdam, worden aangenomen.

De lidstaten moeten tal van maatregelen nemen tegen witwassen, fraude, corruptie en de bewegingsvrijheid van criminelen, menen de ambtenaren. ,,Criminaliteit wordt steeds meer een bedreiging van de maatschappij.'' De regeringen van de Unie maken zich ernstige zorgen over de toename van de grensoverschrijdende, zware criminaliteit.

De topambtenaren vinden dat moet worden onderzocht in hoeverre de wetgeving in de EU-lidstaten kan worden geharmoniseerd, zodat de misdaad op min of meer vergelijkbare wijze wordt aangepakt. Tot dusverre voelden de EU-landen daar weinig voor. Maar, zo stellen de ambtenaren, ,,fraude en corruptie nemen zeer ernstige proporties aan''.

De EU-landen moeten wetgeving krijgen die het 'kaalplukken' van criminele groeperingen mogelijk maakt. Dat houdt in dat criminele winsten worden afgenomen. Dergelijke wetgeving bestaat al in Nederland, maar nog niet in alle EU-lidstaten. Ook moet het 'lidmaatschap van een criminele organisatie' in alle landen strafbaar worden gesteld zodat criminelen, ongeacht waar zij zich in de Unie bevinden, kunnen worden gestraft. Verder moeten de lidstaten maatregelen nemen die de contante betaling van ,,exceptionele'' bedragen voor dure goederen, zoals auto's, onmogelijk maken. Ongebruikelijke transacties bij geldinstellingen, vaak gedaan om geld wit te wassen, moeten in de Unie worden bemoeilijkt. In Nederland bestaat al een meldpunt voor dergelijke transacties.

Zij willen dat de georganiseerde misdaad minder kans krijgt in de 'bovenwereld'. Personen die connecties hebben met de georganiseerde misdaad, moeten worden uitgesloten van aanbestedingsprocedures voor publieke werken. Voor ,,kwetsbare beroepsgroepen'' als de advocatuur, het notariaat en de accountancy moeten in alle landen gedragscodes komen om de misdaad buiten de deur te houden. De fraudebestendigheid van het gewone en het elektronische betalingsverkeer moet worden verbeterd. ,,Technologische innovaties als Internet en elektronisch bankieren blijken een zeer comfortabel transportmiddel voor het plegen van criminaliteit en het witwassen van crimineel geld'', aldus het rapport van de justitietop.

De High Level Group vindt verder dat in alle EU-landen onderzoek moet worden gedaan naar georganiseerde criminaliteit, zoals in Nederland in 1995 en 1996 is verricht door de parlementaire enquêtecommissie opsporingsmethoden. Minister Sorgdrager (Justitie) uitte vorig jaar kritiek op een aantal EU-landen, waaronder Italië en Frankrijk, die ,,op een A4-tje'' een beschrijving gaven van de georganiseerde misdaad. Zij kon toen al schermen met het rapport-Van Traa over de georganiseerde misdaad in Nederland.

Elk land zou een centraal orgaan moeten creëren dat verantwoordelijk is voor de coördinatie van de bestrijding van de zware georganiseerde criminaliteit. In de meeste landen is de informatie versnipperd over het openbaar ministerie, de politiekorpsen en de douane. De informatie van deze nationale organisaties, zoals de Centrale Recherche Informatiedienst (CRI) in Nederland, moet zodanig worden gestandaardiseerd dat zij beter uitwisselbaar is.

Een belangrijke rol is weggelegd voor de politie-organisatie Europol in Den Haag, onder meer voor een analyse van gegevens. De ambtenaren dringen aan op een snelle ratificatie van het Europol-verdrag en andere verdragen voor samenwerking tussen de EU-landen. Ook verdragen over de uitlevering van verdachten en de douane-samenwerking zijn nog niet overal aan het parlement voorgelegd.

De Europese ministerraad moet nog voor de toetreding van kandidaat-lidstaten in Midden- en Oost-Europa een pact sluiten over samenwerking in de strijd tegen de georganiseerde misdaad.

NRC Webpagina's
14 APRIL 1997



Domicilie Cover

Domicilie,
voor wie zich vestigt in het buitenland.

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)