U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    M E D I A  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORTE BERICHTEN  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

HAL en W. Sijthoff kopen Het Financieele Dagblad

Door een onzer redacteuren
ROTTERDAM, 14 APRIL. De Nederlandse zakenkrant Het Financieele Dagblad komt in handen van de investeringsmaatschappij HAL Investments en van Willem Sijthoff, een achterneef van de huidige eigenaar Hendrik Sijthoff. Dat heeft Het Financieele Dagblad (FD) afgelopen weekeinde bekendgemaakt. HAL Investments en Willem Sijthoff betalen ongeveer 84 miljoen gulden voor de certificaten van het FD. Met de overname komt een einde aan een biedingenstrijd waarin uitgevers de Telegraaf en Pearson (van onder meer de Financial Times) en de Belgische zakenkrant De Financieel Economische Tijd zich hebben gemengd.

De directie en het personeel van het FD hebben hun voorkeur uitgesproken voor een 'onafhankelijke' eigenaar. De medewerking van personeel en directie was voor een overnamekandidaat van groot belang, omdat FD-certificaten die Hendrik Sijthoff verkoopt geen directe zeggenschap bieden. Die zeggenschap is ondergebracht in een stichting. Decertificering en dus opheffing van deze stichting was een eis die verschillende kandidaten bij de overname hebben gesteld.

Volgens directeur M. Kuip is de overname door een neutrale eigenaar de beste oplossing voor het FD, omdat de krant nu zelf zijn strategie kan bepalen. Die strategie komt er volgens de krant op neer dat ,,voor verschillende projecten en speciale uitgaven telkens samenwerking wordt gezocht met de meest geschikte partij''. Een dominante uitgever als eigenaar zou samenwerking met sommige partners in de weg hebben kunnen staan.

HAL en Sijthoff kopen elk de helft van de certificaten. De overdracht moet op 21 mei worden gerealiseerd. HAL en Sijthoff moeten met de personeelsstichting van het FD nog tot overeensteming komen over aanpassingen in de juridische structuur. Volgens het FD is het de bedoeling in die structuur alleen details te veranderen.

De huidige eigenaar Hendrik Sijthoff Holding wilde al jaren van zijn belang in Het Financieele Dagblad af. Een van de redenen was de slechte verhouding met het FD.

NRC Webpagina's
14 APRIL 1997


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)