U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    E C O N O M I E  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 


  NIEUWSSELECTIE  
  KORTE BERICHTEN  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S c h a k e l s


FNV Centrum Ondernemingsraden


'Geef OR stem in besteding van de winst'

Door een onzer redacteuren
DEN HAAG, 14 APRIL. Ondernemingsraden moeten inspraak krijgen in de besteding van de winst uit een onderneming. Er tekent zich een meerderheid in de Tweede Kamer af voor dit standpunt. De fracties van CDA en VVD zijn net als wergeverorganisaties fel tegen het voorstel.

Vandaag bespreekt de Tweede Kamer de Wet op de Ondernemingsraden (WOR) met minister Melkert (Sociale Zaken). Het voorstel om ondernemingsraden zeggenschap te geven over de winstbestemming is vervat in een amendement dat PvdA en D66 vandaag indienen. De helft van de Kamer is voor het amendement.

Of het voorstel op een Kamermeerderheid kan rekenen hangt af van het standpunt van de ouderenpartijen Senioren 2000, AOV en de eenmansfracties Unie 55+ en Hendriks, samen goed voor zeven zetels. De ouderenpartijen hebben zich afzijdig gehouden van de behandeling van de WOR en bepalen morgen hun standpunt over (onder meer) het PvdA/D66-amendement.

De redenering van de indieners daarvan, Schimmel (D66) en Middel (PvdA), is dat de besteding van de winst relevant is voor de bedrijfsvoering en daarmee voor de positie van de werknemers. Een ondernemingsraad moet wat de Kamerleden betreft kunnen afdwingen dat de winst wordt besteed aan bedrijfsinvesteringen. Die investeringen, aldus Schimmel en Middel, hebben invloed op de positie van de werknemers en op de werkgelegenheid.

Schimmel en Middel beogen met hun amendement niet te tornen aan de bezoldiging van de directie van ondernemingen. Deze behalen een steeds groter deel van hun inkomen uit winstdeling. Ook aandeelhouders die de winst van een onderneming in de vorm van dividend of aandelen krijgen uitgekeerd willen de Kamerleden buiten schot laten.

Vijf jaar geleden sprak een meerderheid van de Sociaal Economische Raad (SER) zich uit voor inspraak van ondernemingsraden in de besteding van de winst. Onder de voorstemmers bevonden zich naast alle werknemersorganisaties (FNV en CNV) enkele prominenten van het CDA dat zich in de Tweede Kamer tegenstander heeft getoond. Het ging daarbij om de vice-voorzitter van het CDA, mevrouw P. Lodders-Elfferich en prof. A. Kolnaar.

Een duidelijke Kamermeerderheid onder aanvoering van de regeringsfracties is wel voor het uitbreiden van de zeggenschap van ondernemingsraden over de arbeidsvoorwaarden van individuele werknemers. Het gaat daarbij vooral om raden van bedrijven die niet onder een CAO vallen. De ondernemingsraden zouden kunnen optreden als onderhandelaars voor loon en arbeidsduur.

Ook is er een Kamermeerderheid voor het houden van één landelijke verkiezing van alle ondernemingsraden. Deze zouden op één dag plaats moeten vinden, naar Belgisch model.

NRC Webpagina's
14 APRIL 1997


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)