` Inhoud Korte berichten
U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    K O R T E   B E R I C H T E N  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORTE BERICHTEN  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

Salaris ambtenaar te hoog
DEN HAAG, 3 DEC. De salariskosten van topambtenaren van departementen en ambtenaren die werken bij verzelfstandigde onderdelen van de rijksoverheid, de zogeheten zelfstandige bestuursorganen (ZBO's), rijzen de pan uit. De salarisstructuur is ,,ondoorzichtig''. Dit staat in een rapport van het ministerie van Binnenlandse Zaken over de beloningsgegevens van ambtenaren. Het rapport wordt binnenkort openbaargemaakt. Met name de topambtenaren van Algemene Zaken, Economische Zaken, Financiën, Verkeer en Waterstaat ontvangen een relatief hoog salaris in vergelijking met hun collega's. In het rapport wordt de aanbeveling gedaan om de beloningsstructuur inzichtelijk te maken. Wat een topambtenaar nu verdient, is vaak niet bekend als gevolg van allerlei toeslagen.

Wetenschappers ontdekken klein ijsmeer op de maan
ROTTERDAM, 3 DEC. Op de bodem van een twaalf kilometer diepe krater op de maan ligt ijs. Dit blijkt uit waarnemingen door de Amerikaanse satelliet Clementine, die in 1994 twee maanden lang om de maan cirkelde. Al decennia lang wordt de aanwezigheid van 'vrij' water op de maan voor mogelijk gehouden, maar de zes Apollomissies hebben het niet kunnen vinden. Er zijn tot nu toe alleen watermoleculen in maangesteente gevonden, gebonden aan andere stoffen. Hoe het ijs op de maan terechtgekomen is, is onbekend. Amerikaanse wetenschappers opperen dat het ijs in de krater, die ruim drieëneenhalf miljard jaar oud is, een overblijfsel zou kunnen zijn van een komeet die de maan ooit geraakt heeft. Kometen bestaan voor een groot deel uit ijs.

Egypte trekt kandidatuur van Boutros-Ghali in
KAIRO/NEW YORK, 3 DEC. Egypte ziet er ,,in dit stadium'' van af om de huidige secretaris-generaal van de Verenigde Naties, de Egyptenaar Boutros Boutros-Ghali, voor een nieuwe ambtstermijn te nomineren. Dat heeft een hoge functionaris van het ministerie van Buitenlandse Zaken vandaag in Kairo gezegd. Op 19 november spraken de Verenigde Staten in de Veiligheidsraad hun veto uit tegen de kandidatuur van Boutros, wiens eerste termijn op 31 december afloopt. De voorzitter van de Organisatie van Afrikaanse Eenheid (OAE), de Kameroense president Paul Biya, heeft de Afrikaanse landen opgeroepen andere kandidaten naar voren te schuiven.

Studie samen met Frankrijk
LISSABON, 3 DEC. Minister Van Mierlo (Buitenlandse Zaken) heeft gisteren met zijn Franse ambtgenoot, Hervé de Charette, afgesproken ,,actief samen te werken'' op terreinen van buitenlands beleid. De bestudering van onderwerpen in werkgroepen, die ruim twee jaar geleden werd afgesproken, zal worden hervat.

Servië gemaand: geen geweld
LONDEN, 3 DEC. De internationale gemeenschap heeft gisteren de Servische leider Slobodan Milosevic opgeroepen geen geweld te gebruiken tegen de oppositie, die al veertien dagen lang dagelijks in Belgrado de straat opgaat. De Amerikaanse regering dreigde Milosevic met economische sancties als hij geweld gebruikt.

'Rijke politie moet armere helpen'
DEN HAAG, 3 DEC. Rijke politiekorpsen moeten minder draagkrachtige korpsen de komende jaren financieel bijstaan. Minister Dijkstal (Binnenlandse Zaken) zal hierover gaan overleggen met de korpsbeheerders. De Tweede Kamer is bezorgd omdat de politiezorg in sommige regio's tekortschiet, zo bleek gisteren tijdens de behandeling van de politiebegroting. Dit wordt mede veroorzaakt door een tekort aan personeel.

Lastenverlaging ondernemingen
BRUSSEL, 3 DEC. Europees commissaris Van Miert wil een Belgische lastenverlaging voor ondernemingen verbieden. Hij zal de Europese Commissie morgen voorstellen België te verplichten van bedrijven terugvordering te eisen van ongeveer 110 miljoen gulden lastenverlaging die reeds is toegekend. Over twee Belgische regelingen voor lastenverlaging is geklaagd door werkgevers uit verscheidene lidstaten van de Europese Unie.

Ongelijkheid
DEN HAAG, 3 DEC.. De gedachte dat met meer onderwijs de maatschappelijke ongelijkheid kan worden verminderd is achterhaald. In plaats daarvan moet de toenemende ongelijkheid in de samenleving erkenning vinden in het onderwijsbeleid. Dit beleid moet dan vooral zijn gericht op het voorkomen van maatschappelijke uitval. Deze aanbeveling voor het onderwijsbeleid doet een commissie onder voorzitterschap van de bestuurskundige prof.dr. R.J. in 't Veld.

NRC Webpagina's
3 DECEMBER 1996


NRC Weekeditie voor het Buitenland


Nu ook los
verkrijgbaar
in Italië

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)