U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    E C O N O M I E  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 


  NIEUWSSELECTIE  
  KORTE BERICHTEN  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  


Vermogen van Effectenbeurs naar leden

Door onze redacteuren KAREL BERKHOUT en MENNO TAMMINGA
AMSTERDAM, 3 DEC. De Amsterdamse effectenbeurs zal in verband met de fusie met de EOE-optiebeurs zijn overtollig vermogen (ongeveer 275 miljoen gulden) in eigen kring uitkeren aan banken, commissionairs en hoeklieden. Deze drie partijen zijn nu de leden van de Vereniging voor de Effectenhandel, de officiële naam van de beurs.

De uitkering staat in een voorstel dat volgende week wordt behandeld in de algemene vergadering van het beursbestuur. ,,Het voorstel tot liquidatie van het vermogen wordt pas na de bestuursvergadering bekendgemaakt'', zei een beurswoordvoerder vanmiddag. Op termijn wordt ook het omslagfonds van de beurs, waarin 100 miljoen gulden zit voor schadebetalingen na het faillissement van een beurslid, uitbetaald aan de beurspartijen.

Het vermogen van de beurs bedraagt 300 miljoen gulden. Daarvan is 25 miljoen gulden bestemd voor het eigen vermogen van de nieuw te vormen holding, waarvan de effectenbeurs en de optiebeurs de werkmaatschappijen zullen vormen. De rest van het vermogen wordt in de loop van volgend jaar overgemaakt aan wat nu nog beursleden zijn. De feitelijke betaling zal ruim na de fusiedatum van 1 januari plaatshebben.

Volgens de verdeelsleutel die nu nog niet officieel is gaat van de 275 miljoen gulden ongeveer 70 procent naar de banken. Ongeveer 20 procent is bestemd voor de hoeklieden en 10 procent gaat naar de kleine commissionairs, die niet beschikken over een bankvergunning.

De uitkering van het vermogen is de inzet geweest van verhitte discussies. De grote banken op de beurs, waaronder ABN Amro, Rabo en ING, gaven er de voorkeur aan om de nieuwe beursonderneming een grote bruidsschat mee te geven. De kleinere partijen drongen aan op een contante uitkering van het bedrag.De nieuwe beursonderneming krijgt een eigen vermogen van 100 miljoen gulden. Daarvan is 25 miljoen gulden afkomstig van de effectenbeurs en nog eens eenzelfde bedrag van de optiebeurs. Institutionele beleggers fourneren ook een kwart van het totaal en de rest moet komen van de beursgenoteerde ondernemingen.

Deze ondernemingen, verenigd in de Vereniging van Effecten Uitgevende Ondernemingen (VEUO), werken volgens een woordvoerder van de VEUO aan een zogeheten tussenholding, die dat belang in de beurs zou gaan beheren. Volgens ingewijden op de beurs is die constructie gekozen omdat de beursfondsen er weinig voor voelen 25 miljoen gulden neer te tellen. ,,Dat is onjuist, en voorbarig. We zijn nog bezig met de inventarisatie en komen pas na het definitieve fusievoorstel met een reactie'', verklaart de VEUO-woordvoerder.

Het bestuur van de EOE-optiebeurs heeft gisteren definitief ingestemd met de fusie. Ook de EOE keert - afgezien van de 25 miljoen voor de nieuwe holding - het eigen vermogen uit aan de leden, een bedrag van zo'n 30 miljoen gulden.

NRC Webpagina's
3 DECEMBER 1996


THIRD
MILLENIUM
CHALLENGE


Het enige horloge waarmee u

seconden voorloopt.

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)