U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    M E D I A  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORTE BERICHTEN  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

'TROS krijgt 21 procent van stemmen'

Door een onzer redacteuren
DEN HAAG, 26 JUNI. Bij omroepverkiezingen zou een kwart van de Nederlanders geen keuze maken, de TROS zou 21 procent van de stemmen krijgen en de VPRO en de VARA ieder dertien procent. De overige bestaande omroepverenigingen zouden onder de tien procent blijven.

De laatste groep zou - onder de termen van de vandaag door de commissie Ververs gepresenteerde blauwdruk voor het omroepbestel - niet voor zendtijd in aanmerking komen. Dat blijkt uit een enquete die de Dienst Kijk- en Luisteronderzoek van de NOS vandaag in opdracht van het Radio 1 Journaal heeft verricht. De bestaande omroepen wilden vanochtend nog niet reageren op het rapport-Ververs, daar zij vanmiddag met een gezamenlijk standpunt naar buiten wilden komen.

Twee regeringspartijen (VVD en PvdA) en het CDA zijn gekant tegen het middel van omroepverkiezingen om in de toekomst de hoeveelheid zendtijd voor de omroepen te bepalen, zo bleek vanochtend uit eerste reacties. Tegenover het loskoppelen van lidmaatschap en programmablad staan de grote fracties in de Tweede Kamer echter niet afwijzend.

Mediawoordvoerder M. van Zuijlen van de PvdA vraagt zich af of de 'moderne vorm van verankering', zoals voorgesteld in het rapport, meer eenheid en structuur in de publieke omroep brengt. Omroepverkiezingen noemt zij een 'slecht instrument' omdat het ,,niet wenselijke'' en met de samenwerking strijdige competitie met zich meebrengt. Verder vraagt Van Zuijlen zich af in hoeverre de 'culturele innovatiefunctie' van de publieke omroep blijft gegarandeerd en hoe de omroep het in de toekomst met minder geld moet doen.

Het CDA-Kamerlid M. Beinema vindt dat het houden van omroepverkiezingen indruist tegen de doelstelling van de publieke omroep. ,,Verkiezingen zijn een democratische methode om een politieke of bestuurlijke vertegenwoordiging samen te stellen, maar behoren niet gebruikt te worden om het budget of de reikwijdte van een maatschappelijke instelling te bepalen.'' De verkiezingen zouden bovendien leiden tot concurrentie tussen en daarmee vervlakking van de publieke omroep. Beinema vindt dat Ververs ,,een heleboel draadjes niet heeft afgemaakt. Veel dingen zijn niet goed uitgewerkt''. De verschuiving van de NOS naar een kleiner centraal orgaan, de SON, noemt Beinema ,,een salto mortalo die weinig zal opleveren''. De VVD-fractie vindt bij monde van Kamerlid Van Heemskerck dat uit het rapport ,,onvoldoende naar voren komt wie nou de baas in Hilversum wordt''. Hoewel de VVD grotere efficiency en professionalisering toejuicht, vraagt de fractie zich af of de omroep-organisaties dan wel de professionals het voor het zeggen krijgen. ,,Ons uitgangspunt is om een zo sterk mogelijke publieke omroep te maken, maar ik stel grote vragen bij het houden van omroepverkiezingen. Het kabinet is nu aan zet'', aldus Van Heemskerck.

Staatssecretaris Nuis (Media), die bij de presentatie van het rapport aanwezig was, noemde het rapport van de commissie Ververs vanochtend ,,een goed uitgangspunt van hoe de publieke omroep na 2000 vorm moeten krijgen''. De voorstellen van Ververs om de efficiency van de publieke omroepen met ongeveer tien procent te verbeteren noemde Nuis ,,niet gering''. Volgens hem is het belangrijk dat de voorstellen van Ververs eerst duidelijker worden uitgewerkt. ,,Belangrijk is de vraag hoe je die bezuinigingen tot stand denkt te kunnen brengen. Daarvoor zal ik graag de persoonlijke hulp van Ververs inschakelen.''

De regering zal pas na de zomer met een regeringsstandpunt komen. ,,Daar nemen we even de tijd voor'', aldus Nuis. ,,Maar ik zal intussen goed luisteren naar de discussie die nu ongetwijfeld op gang komt.'' Vandaag stuurt Nuis het rapport naar de Tweede Kamer. De Nederlandse Vereniging van Journalisten heeft negatief gereageerd op het rapport van de commissie Ververs en is ,,teleurgesteld'' over de inhoud ervan. Het idee van omroepverkiezingen is volgens algemeen secretaris H. Verploeg bedreigend voor de publieke functie van de omroep.

NRC Webpagina's
26 JUNI 1996


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)