U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    E C O N O M I E  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORTE BERICHTEN  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S c h a k e l s


Schiphol


Gedupeerden eisen
169 miljoen van Coopers

Door onze redacteur MICHIEL VAN NIEUWSTADT
ROTTERDAM, 12 JUNI.
De aandeelhouders van Chipshol Forward, ontwikkelaar van gronden in de omgeving van Schiphol, hebben een schadeclaim ingediend van 169 miljoen gulden tegen de voormalige accountant Coopers & Lybrand van Chipshol Forward.

Dat blijkt uit de dagvaarding die advocaat mr. H.J. Smit van de stichting van aandeel- en certificaathouders van Chipshol Forward heeft verstuurd aan Coopers & Lybrand. Chipshol Forward eist ,,een algehele vergoeding van de schade die de aandeelhouders en certificaathouders van Chipshol Forward hebben geleden'' door ,,onrechtmatig handelen en toerekenbare tekortkomingen'' van Coopers. Voorzitter drs. C. van Luijk van Coopers werd in december vorig jaar op de vingers getikt door het College van beroe p voor het bedrijfsleven, omdat hij onzorgvuldig had gehandeld bij de behandeling van de jaarstukken van Chipshol. Een woordvoerder van Coopers & Lybrand zei vanmorgen dat Coopers ,,geen enkele grond ziet voor de claim en deze tot het uiterste zal bes trijden''. Raadsman Smit van de aandeelhouders stelt in de dagvaarding dat de raad van bestuur van Coopers & Lybrand in het voorjaar van 1993 ,,als donderslag bij heldere hemel'' een fax verstuurde aan Chipshol Forward waarin Chipshol werd medegedeeld dat Coopers geen goedkeurende verklaring zou afgeven voor de jaarrekening over 1992.

De schadeclaim van Chipshol bestaat uit een koersverlies van 160 miljoen dat de aandeel- en certificaathouders van Chipshol Forward hebben geleden, nadat de jaarrekening van Chipshol Forward over 1992 niet werd goedgekeurd. Voorts houden zij Coopers ve rantwoordelijk voor hogere financieringslasten van 9 miljoen gulden, omdat financiers de kredietrelatie met Chipshol Forward hebben beëindigd na de weigering van Coopers de jaarrekening goed te keuren.

Volgens de aandeelhouders van Chipshol heeft Coopers de geheimhoudingsplicht geschonden, door een afschrift van de fax waarin de goedkeuring werd geweigerd naar de pers te sturen. De negatieve berichtgeving in de pers zou voor een financier van Chipsho l Forward aanleiding zijn geweest de kredietverlening aan Chipshol Forward te staken. De Nationale Investeringsbank en Van Lanschot zouden de kraan hebben dichtgedraaid.

Coopers zou de jaarrekening alleen hebben willen goedkeuren, als Chipshol beloofde af te zien van eventuele schadeclaims jegens Coopers. Aanleiding voor een schadeclaim waren brieven waarin J. Bresser, voormalig vennoot van Coopers onjuiste beschuldigi ngen zou hebben gedaan aan het adres van directeur P. Poot van de het aan Chipshol verbonden bedrijf Landinvest, die begin 1993 zouden hebben hebben geleid tot zijn ontslag. Het College van beroep stelde in haar uitspraak van eind december dat daarvoor onvoldoende bewijs bestond, maar volgens Smit blijkt uit getuigenverklaringen van Van Luijk dat hij het weigeren van een goedkeuring van de jaarrekening wel degelijk heeft gebruikt om een dreigende claim van Chipshol Forward proberen af te wenden.

NRC Webpagina's
12 JUNI 1996


Jaarverslagen '95
Een overzicht van
jaarverslagen van ondernemingen en overheidsinstellingen.


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)