|
|
KINDERSITES Het aantal Internet-sites voor kinderen is het afgelopen jaar explosief gegroeid.
In de Virtuele reis naar de zon van Michiel Berger lees je dat ,,iedere vierkante centimeter van het zonsoppervlak evenveel licht geeft als een lamp van 6000 watt'' en ,,datgene wat je ziet als je naar de zon kijkt, heet de fotosfeer.'' Verder is er een filmpje van een zonsverduistering.
Afbeeldingen van de mineralen en plaatjes van Surinaamse insekten en Noord-Amerikaanse papegaaiduikers.
Alleen informatie over de tentoonstelling 'De geschiedenis van de post'. Voor het bekijken van de expositie moet nog steeds een bezoek gebracht worden aan het museum in Den Haag.
Niet echt een museum, maar wel volledig en leerzaam is de site met Nederlandse verkeersborden. Ze worden allemaal uitgelegd.
Speel een hoofdrol in "Hans en Grietje' of "Sneeuwwitje'. Of doe mee aan de zenuwtest, met vragen als ,,ben je bang voor de oppas?'' en ,,controleer je je bed op spoken?''
Het Belgisch museum voor Natuurwetenschap heeft op zijn site een expositie over dinosaurussen. Voor plaatjes van de Allosaurus, Stegosaurus en Seismosaurus moet je echter naar de Dinosaurus Gallerie. Op de Creëer je eigen Saurus site kunnen de genoemde dino's van een ander jasje - paars geblokt of geel gestreept - voorzien worden.
Bij het Jeugdjournaal is een 'werkbezoek' mogelijk. De dagindeling van de journalisten van het Jeugdjournaal wordt per kwartier uit de doeken gedaan. Om 9 uur komen ze binnen op de redactiezaal. Gedurende de dag nemen zij het nieuws door, bereiden de interviews voor en monteren op lokatie. Om half zeven is het resultaat van een dag werk op televisie te zien. Ook de jeugdafdeling van de VPRO-televisie is te bezoeken.
Eén van de allerleukste dingen - ook voor kinderen - van Internet is dat iedereen zelf pagina's kan maken. Na het werkbezoek aan het Jeugdjournaal kan de journalist in spé dan ook meteen aan de slag. Zo brengt Joris Lohman (11) samen met zijn oppas Linda de Wilde (16) verslag uit van het Eindhovens nieuws in zijn eigen JL krant. Ryan Jones (12) heeft zelfs zijn eigen bureau op Internet. Hij maakt homepages voor derden. Zijn eerste klant heeft hij al: de plaatselijke bank. |
NRC Webpagina's
5 december 1996
|
Bovenkant pagina |