NIEUWS | TEGENSPRAAK | SUPPLEMENT | AGENDA | ARCHIEF | ADVERTENTIES | SERVICE 

FOTOGRAFIE
ENGAGEMENT
HANDEL
RESTAURATIE
FORMAAT
BIËNNALE
FOTOGRAFEN
EXPOSITIES
INSTITUTEN
INTERNETOverzicht eerdere
afleveringen Profiel

INSTITUTEN


Een overzicht van nationale en internationale foto-instituten:

Nederlands Foto Instituut Een van de meest toonaangevende Nederlandse organisaties op het terrein van de fotografie is het Nederlands Foto Instituut (NFI) in Rotterdam. Het NFI organiseert tentoonstellingen, debatten, workshops, symposia en educatieve activiteiten over (deelaspecten van) de fotografie.

Ook de organisatie van de Foto Biennale Rotterdam is (deels) is handen van het Nederlands Foto Instituut. Verder geeft het instituut geregeld publicaties, essays en nieuwsbrieven over fotografie uit. Witte de Withstraat 63, 3012 BN Rotterdam. (010) 213 20 01.

World Press Photo Een onafhankelijke, Nederlandse non-profit organisatie die het werk van professionele persfotografen wil promoten.

De organisatie werd vooral bekend door de gelijknamige jaarlijkse fotografiewedstrijd voor persfotografen uit de hele wereld.

Verder organiseert World Press Photo seminars en masterclasses voor jong talent. Jacob Obrechtstraat 26, 1071 KM Amsterdam (020) 676 44 71.

Stichting Nederlands Fotoarchief Beheren, conserveren, ontsluiten en exploiteren van negatievenarchieven van Nederlandse fotografen - dat is de doelstelling van de Stichting Nederlands Fotoarchief (SNF) in Rotterdam. En, daaruit voortvloeiend, het verhogen van de belangstelling voor de geschiedenis van de Nederlandse fotografie.

Het SNF beheert de archieven van zo'n tachtig vooraanstaande fotografen, onder wie Cas Oorthuys, Peter Martens en Ed van der Elsken. Witte de Withstraat 63, 3012 BN Rotterdam. (010) 233 07 88.

ESHP De European Society for the History of Photography in Croydon (Groot-Brittanie) neemt, net als de SNF, de geschiedenis van de fotografie als uitgangspunt.

De aanpak is alleen wat grootser. Het instituut vraagt, door middel van onderzoek en publicaties, aandacht voor zowel de culturele, sociologische als technologische aspecten van de fotografie.

Er worden geregeld conferenties georganiseerd (de eerstvolgende is in Italie, begin mei). Acorn House, 74 Cherry Orchard Road, Croydon CRO 6BU, Groot-Brittannië. (0044) 181 681 83 39.

NRC Webpagina's
30 MAART 2000


   Bovenkant pagina


NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl) MAART 2000