Verloskundige
Asielzoeker
Meer dan een eeuw
Unie van Waterschappen
Nepal
Bisschop Roermond
Energie Millennium Platform
Nieuw-Zeeland
Havenmeester
Egypte
IJsland
Schrijver
KPN
Millenniumloop
Provincie Friesland
Moslims
Duinwaterbedrijf
Millennium Platform
Politie Haaglanden
Café-eigenaar
Rabbijn
Sea Life
Verkeer en Waterstaat
Nachtzuster
Tokio
Verenigde Staten
Gasunie
Waterschap IJsselmonde
Waterbedrijf
Ziekenhuis
Australië
Cartoon
Haringvliet
Radio Drenthe
Mik Borsten, fysiotherapeut te Amersfoort


20 december 1999

Ik ga het Millennium op een zeer bijzondere manier doorbrengen. Al een jaar lang werk ik naar een fantastisch einde van een sportief tijdperk toe, de twintigste eeuw kan met recht de sportiefste eeuw tot nu toe genoemd worden. Het lijkt mij daarom geweldig om deze eeuw in stijl af te sluiten en de nieuwe eeuw te starten met een sportevenement dat zeer populair was in de negentiende eeuw.

Op 31 december om 12.00 start op de Hof in Amersfoort een ultraloop over ruim 200 km. Het parcours gaat van Amersfoort via Amsterdam, Hoorn, Lelystad, Harderwijk weer naar Amersfoort. Er doen 20 mannen en 5 vrouwen mee uit binnen- en buitenland, de wedstrijd is op het modernste medium te volgen op www.ultraned.org en ook de NOS doet verslag.

Het ultralopen kent een lange historie, maar niet in Nederland. In de negentiende eeuw werden tal van grote wedstrijden georganiseerd; de afstanden varieerden van 42 km tot wel 5000 km. Zelf organiseer ik de wedstrijd en loop ik ook mee, een zware opgave maar ook een geweldige uitdaging. In een maatschappij waar beweging steeds meer een luxe bezigheid wordt lijkt het mij geweldig om 200 km hard te lopen als tegenhanger.

Want welke dingen onthouden wij? De dingen die in ons geheugen gegrift staan zijn vaak hele leuke dingen of juist hele intensieve gebeurtenissen. Als ik om 0.00 uur op de dijk bij Lelystad loop zal dit een ongelooflijk eenzaam maar ook onvergetelijk moment zijn. Mijn idee is ook dat afzien de meest intense vorm van leven is. Iets doen wat anderen niet doen of kunnen geeft een gevoel van vrijheid die niet te beschrijven is. Bovendien is dit sportgebeuren extra bijzonder als je het beleeft met collega-lopers uit alle hoeken van de wereld die de sport ieder op hun eigen manier beleven.

Mijn verwachting is een onvergetelijk millennium met veel blijdschap maar ook teleurstelling. Kortom ik denk dat ik het millennium nog lang bij mij zal dragen als een zware maar onvergetelijke gebeurtenis. Ik wens een ieder hetzelfde toe.

1 januari 2000, 19.45

De millenniumrun is een groot succes geworden.

Zoals bij elke zware wedstrijd annex millenniumviering gaan vreugde en lichte teleurstelling hand in hand. Mijn rol als organisator was bevredigend. Zie www.ultraned.org. Veel goede prestaties van onze buitenlandse en binnenlandse ultralopers. Winnaar bij de heren is Paul Beckers uit BelgiŽ. 200 kilometer hardlopen deed hij in 18 uur en 23 minuten. Bij de Dames won Helga Backhaus uit Duitsland in 24 uur en 30 minuten.

Zelf maakte ik een moeilijke dag mee door een waarschijnlijk op de loer liggende griep: al snel veel spierpijn. Toch nog 150 Km kunnen afleggen, de eeuwwisseling maakte ik mee op de dijk van Enkhuizen naar Lelystad. Wat een apart gevoel al dat vuurwerk om je heen terwijl je zelf aan het hardlopen bent.

Het was al het werk en zweet waard en het is voor mij een onvergetelijke gebeurtenis geworden, mogelijk gemaakt door vele vrienden, familieleden en collega-ultralopers

Bovenkant pagina  

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)