U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.

NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Dossier Midden-Oosten

Nieuws

Huidige situatie

Vredesonderhandelingen

Conflictpunten

Geschiedenis van het conflict

Partijen

Documenten

Links

Clinton geeft vredeshoop op maar zet wel door

Door onze correspondent
TEL AVIV, 8 JAN. De Amerikaanse president Clinton heeft de hoop laten varen dat nog voor het einde van zijn termijn, op 20 januari, een vredesakkoord kan worden gesloten tussen Israël en de Palestijnen. Wel wil Clinton zich tot het laatst inzetten om de Israëlisch-Palestijnse kloof te overbruggen. Daarom stuurt hij morgen zijn gezant Dennis Ross naar het Midden- Oosten.

Nu een vredesakkoord niet mogelijk lijkt, wil Clinton afscheid nemen met in ieder geval een presidentiële verklaring, waarin in grote lijnen wordt aangegeven hoe het vredesproces onder zijn opvolger Bush kan worden voortgezet. De meningsverschillen over de kwestie Jeruzalem, het Palestijnse vluchtelingenprobleem en de territoriale problematiek staan volgens Clinton een vredesakkoord in de weg. Maar de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Madeleine Albright, zei gisteren dat "deze bijzondere president zich tot het laatste moment voor een akkoord zal inzetten". De Israëlische premier Ehud Barak en Palestijnse leiders zien evenmin nog mogelijkheden om binnen de ambtstermijn van Clinton vrede te sluiten. Gezaghebbende Palestijnse woordvoerders waarschuwen de president zelfs zich te onthouden van een presidentiële verklaring omdat naar hun zeggen zijn vredesplan duidelijk naar het Israëlische standpunt overhelt.

Terwijl de Palestijnse leider Yasser Arafat het vredesvoorstel van Clinton onder voorbehoud heeft aanvaard, gaf zijn Al-Fatah beweging gisteren een verklaring uit waarin in 44 punten dit voorstel wordt verworpen. In de verklaring wordt uitvoerig uitgelegd dat het een leugen is dat Clinton 95 procent van de bezette Westelijke Jordaanoever heeft voorbestemd voor de beoogde Palestijnse staat. Volgens Al-Fatah krijgen de Palestijnen in het Amerikaanse plan niet meer dan 77 procent, omdat het door Israël geannexeerde gebied rond Jeruzalem, de Dode zee en het Latroen-gebied er van afgetrokken zijn. Van die 77 procent gaat nog eens 8 procent af, waarvan drie procent voor landhuur voor 999 jaar, waardoor de Palestijnen feitelijk slechts 69 procent van een opgedeelde Westelijke Jordaanoever in handen krijgen. Dat kan geen basis zijn voor een leefbare Palestijnse staat, concludeert Al-Fatah.

De Israëlische binnenlandse veiligheidsdienst Shin-Beth heeft gisteren gezegd dat Al-Fatah verantwoordelijk is voor de recente bomaanslag op een bus in Tel Aviv. Kort na de aanslag arresteerde de Shin-Beth een Jordaniër die illegaal als bewaker van een restaurant in Israël werkte, en door Al-Fatah was gerekruteerd om de aanslag uit te voeren. Een leider van Al-Fatah zei vanmorgen dat er geen volledige controle is over alle gewapende groepen van zijn organisatie. Dat Al-Fatah voor de eerste maal sedert het akkoord van Oslo in 1993 weer aanslagen in Israël uitvoert, lijkt een wraak voor het executeren van leiders van de Palestijnse onafhankelijkheidsopstand door het Israëlische leger. Israëlische de soldaten hebben grotere bevoegdheden gekregen om op verdachte Palestijnen in als gevaarlijk omschreven gebieden in bezet gebied te schieten. Volgens de krant Ha'aretz is een Israëlische soldaat zelfs gerechtigd op een gewapende, verdachte, Palestijnse politieagent in Palestijnse gebied te schieten.

NRC Webpagina's
8 januari 2001

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad