U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.

NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Dossier Midden-Oosten

Nieuws

Huidige situatie

Vredesonderhandelingen

Conflictpunten

Geschiedenis van het conflict

Partijen

Documenten

Links

Barak is onverbiddelijk

Arafat houdt hoop op een snelle vrede


GAZA, 5 JAN. De Palestijnse leider Yasser Arafat houdt het nog steeds voor mogelijk dat er een defintief vredesakkoord met Israël wordt gesloten voordat de Amerikaanse president Clinton op 20 januari uit het Witte Huis vertrekt.

Arafat zei dat gisteren in Gaza tegen journalisten na zijn terugkeer uit de Egyptische hoofdstad Kairo, waar hij met de ministers van Buitenlandse Zaken van de Arabische Liga het jongste Amerikaanse vredesvoorstel heeft besproken. "We hopen dat, zoals president Clinton heeft beloofd, elke mogelijke inspanning zal worden gedaan" om een vredesakkoord te sluiten voordat de ambtstermijn van Clinton ten einde loopt, zei Arafat.

De Israëlische premier Ehud Barak, die zich de afgelopen dagen uiterst sceptisch heeft uitgelaten over de kans op zo'n overeenkomst, herhaalde gisteren evenwel dat het uitgesloten is dat zijn land zal instemmen met de terugkeer van miljoenen Palestijnse vluchtelingen naar hun oospronkelijke gebieden in Israël. De kwestie van de terugkeer van Palestijnse vluchtelingen en een mogelijke verdeling van Jeruzalem zijn de twee belangrijkste obstakels in het huidige vredesoverleg. In Kairo sprak de zogeheten begeleidingscommissie van de Arabische Liga gisteren uit dat Palestijnse vluchtelingen het "heilige" recht moeten behouden om terug te keren.

In een interview voor de BBC zei premier Barak dat door het vasthouden aan het recht op terugkeer van de vluchtelingen het bestaansrecht van de staat Israël zelf ter discussie wordt gesteld. "Dat zullen we nooit accepteren", aldus Barak. Indien Arafat daaraan toch vasthoudt, "betekent het dat hij geen vrede wil". Barak onderstreepte opnieuw dat het uitblijven van vrede onvermijdelijk zal leiden tot een cyclus van geweld tussen Israël en de Arabische landen. Nog steeds staat de deur open voor hervatting van de vredesonderhandelingen in Washington. Maar vertegenwoordigers van premier Barak, die gisteren verkennende besprekingen voerden in Washington met onder anderen minister van Buitenlandse Zaken, Madeleine Albright, lieten zich pessimistisch uit. Baraks gezant Gilead Sher zei geen belangrijke vooruitgang te verwachten in de periode die resteert tot 20 januari. Ondanks de oproep het geweld te stoppen, werd vanochtend bij een treffen bij de grens tussen de Gazastrook en Israël een Palestijn doodgeschoten door Israëlische soldaten. Volgens het Israëlische leger wilde de man een militaire basis binnendringen. (AFP, Reuters)

NRC Webpagina's
5 januari 2001

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad