U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.

NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Dossier Midden-Oosten

Nieuws

Huidige situatie

Vredesonderhandelingen

Conflictpunten

Geschiedenis van het conflict

Partijen

Documenten

Links

Na Palestijnse aanslagen

Barak geeft hoop op snelle vrede op

Door onze correspondent SALOMON BOUMAN
TEL AVIV, 2 JAN. De Israëlische premier, Ehud Barak, heeft vanmorgen onder invloed van een reeks Palestijnse aanslagen in Israël en de bezette gebieden de hoop op vrede met de Palestijnen opgegeven.

Volgens de krant Ma'ariv van vandaag heeft hij gisteravond het opperbevel opdracht gegeven zich voor te bereiden op een oorlog in het Midden-Oosten. "Ik heb mijn politiek gewijzigd", zei hij vanmorgen in een radio-interview. "Ik zal een uitnodiging van president Bill Clinton om naar Washington te komen overwegen als er een einde komt aan de Palestijnse terreur en de Palestijnen de samenwerking op veiligheidsgebied herstellen", zei hij. Tot voor kort trotseerde Barak kritiek van de oppositie dat hij "zelfs onder Palestijns vuur Israëls veiligheid met grote concessies in gevaar bracht". Israël heeft in reactie op de aanslagen het Palestijnse vliegveld in Gaza gesloten en de Palestijnse steden opnieuw omsingeld.

Yasser Arafat is vannacht naar Washington gevlogen om van president Bill Clinton opheldering te krijgen over diens vredesvoorstel. Barak beschuldigde de Palestijnse leider er echter van kostbare tijd te verkwanselen en uit te zijn op internationalisering van het conflict met Israël.

Gisteren werden bij een bomaanslag in het centrum van de kustplaats Netanya 54 mensen gewond. Voor het eerst wordt in Israël gespeculeerd dat deze aanslag het werk is geweest van Al-Fatah, de politieke organisatie van Arafat. Indien dit vermoeden wordt bevestigd is het de eerste maal dat Fatah sedert het akkoord van Oslo in 1993 de strijd naar Israëlisch grondgebied verplaatst. De bomaanslag in Netanya zou een reactie kunnen zijn op de moord door Israëlische scherpschutters op dr Thabet Thabet, een bekende Fatah-leider in Tulkarem. Deze Palestijnse tandarts stond in Israëlische vredeskringen bekend als een vredesactivist. De Israëlische TV haalde militaire kringen aan die aan Thabat terroristische activiteit toeschreven. Barak heeft in het openbaar bevestigd dat het uit de weg ruimen van sleutelfiguren in de Palestijnse onafhankelijkheidsstrijd tegen Israël een weloverwogen militaire keuze is. Tanzim, de gewapende jeugdorganisatie van Fatah, heeft gedreigd Israëlische leiders te vermoorden. Aan de aanslag in Netanya ging zondag de moord op de joodse extremist Benjamin Kahane en diens vrouw Talia vooraf. De auto waarin het echtpaar Kahane reed werd nabij de nederzetting Ofra op de bezette Westelijke Jordaanoever onder vuur genomen. Benjamin Kahane stond aan het hoofd van de verboden, racistische Kahane Chai (leeft) beweging. Zijn vader, rabbijn Meir Kahane, die evenals zijn zoon voor verdrijving van de Palestijnen uit Israël en de bezette gebieden was, werd tien jaar geleden in de VS door een Arabier vermoord. Vijf dochtertjes van het gezin Kahane werden bij de aanslag gewond.

De politie schat dat 20.000 aanhangers en sympathisanten van Benjamin Kahane zondag de zeven uur durende demonstratieve begrafenisoptocht volgden door het centrum van Jeruzalem. Tien politieagenten werden gewond tijdens ingrijpen om het lynchen van Arabieren die in winkels langs de begrafenisroute werken te voorkomen. Uit de menigte klonk de roep om bloedwraak op Palestijnen. Israëlische veiligheidskringen houden zeer serieus rekening met moordpartijen door aanhangers van Kahane onder Palestijnen in bezet gebied. Ook wordt wegens de hoge spanning over de toekomst van de Tempelberg/Haram al-Sharif rekening gehouden met een aanslag op de Rots van de Koepel en Al-Aqsa moskeeën op deze heilige plaats.

NRC Webpagina's
2 januari 2001

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad