U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.

NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Dossier Midden-Oosten

Nieuws

Vredesonderhandelingen

Conflictpunten

Geschiedenis van het conflict

Medespelers

Documenten

Links

Vliegveld Gaza open

Palestijnen, Israël voeren akkoord uit


JERUZALEM, 19 OKT. Israël heeft vanochtend een grenspost met de Gazastrook voor handelsverkeer - maar nog niet voor personen - en het vliegveld van Gaza heropend.

De Palestijnen op hun beurt hebben 25 aanhangers van de moslim- fundamentalistische beweging Hamas weer gevangen gezet die na het begin van de crisis met Israël waren vrijgelaten. Daarmee gaven beide partijen gehoor aan bepalingen van een dinsdag in het Egyptische Sharm el-Sheikh tot stand gekomen staakt-het-vuren dat moet leiden naar hervatting van het vredesproces. Hamas betreurde de hernieuwde gevangenzetting van zijn activisten die "ons vermogen om te handelen tegen de regering van de bezetting [Israël] zal verzwakken".

Israël sloot alle grensposten met de Westelijke Jordaanoever en de Gazastrook ongeveer twee weken geleden, een week nadat het Palestijnse protest was begonnen. Gisteren hief het de interne blokkades op de Westelijke Jordaanoever op die het leger eveneens had ingesteld, zodat Palestijnen weer tussen hun steden kunnen reizen. De Israëlische waarnemend minister van Buitenlandse Zaken, Shlomo Ben Ami, onderstreepte gisteren dat de rust nog niet volledig is hersteld. Her en der deden zich gisteren en vandaag inderdaad opnieuw rellen voor, maar deze waren minder grimmig dan in de afgelopen tijd het geval was. Ook ontplofte een bom in de buurt van een bus die joodse kolonisten in de Gazastrook vervoerde, maar er vielen geen slachtoffers.

De Israëlische premier, Ehud Barak, zei gisteren nog altijd bang te zijn dat Israël niet langer een vredespartner in het Palestijnse leiderschap heeft. Het wantrouwen aan Israëlische zijde werd onderstreept bij de ontmanteling van een controlepost van het leger bij de Palestijnse stad Ramallah. De betonblokken die als wegversperring waren gebruikt, werden alleen naar de kant van de weg verplaatst, niet verwijderd. In de aanloop naar de Arabische topconferentie gewijd aan de crisis van zaterdag riep Syrië vandaag op tot stopzetting van alle normalisering en "handdrukken" tussen Arabieren en Israëliërs. (Reuters, AP, AFP)

NRC Webpagina's
19 oktober 2000

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad