U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.

NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Dossier Midden-Oosten

Nieuws

Vredesonderhandelingen

Conflictpunten

Geschiedenis van het conflict

Medespelers

Documenten

Links

Nog steeds incidenten

Bestand stuit op weerstand in Al-Fatah


JERUZALEM, 18 OKT. Binnen de leiding van Al-Fatah, de beweging van de Palestijnse leider Yasser Arafat, bestaat groot verzet tegen het gisteren op de internationale top in de Egyptische badplaats Sharm el-Sheikh overeengekomen staakt-het- vuren tussen Israël en de Palestijnen.

Een voorman van Al-Fatah op de Westelijke Jordaanoever, Marwan Barghouti, kondigde vanochtend in Ramallah aan dat de opstand tegen de Israëlische bezetting zal doorgaan omdat in Sharm el-Sheikh niet de werkelijke oorzaken van de Palestijnse intifada zijn opgelost. Barghouti is commandant van Tanzim, de gewapende jeugdorganisatie van Al-Fatah.

Eveneens in Ramallah heeft het Israëlische leger acht Palestijnen aangehouden, die ervan worden verdacht vorige week donderdag te hebben meegedaan aan het lynchen van twee Israëlische soldaten. Dat is vanochtend bekend geworden. De twee reservesoldaten werden vorige week omgebracht nadat een woedende menigte hen uit een Palestijns politiebureau had gehaald. Afgelopen nacht en vanochtend werd vanuit verschillende plaatsen op de Westelijke Jordaanoever en de Gazastrook melding gemaakt van nieuwe incidenten, ondanks het afgesproken bestand. In de Gazastrook raakten vanochtend vijf jonge Palestijnen gewond, van wie één ernstig, toen Israëlische soldaten het vuur openden. Twee Israëlische soldaten werden eerder licht gewond toen ze vanuit bezet gebied in de buurt van Jeruzalem werden bestookt met geweervuur en granaten. In de loop van de ochtend zouden Israëlische en Palestijnse veiligheidsfunctionarissen elkaar ontmoeten om uitvoering te geven aan de in Sharm el-Sheik gemaakte, grotendeels geheime bestandsafspraken. Zowel de Israëlische premier Ehud Barak als de Palestijnse leider Arafat heeft gezegd de overeenkomst van Sharm el-Sheikh accuraat te willen uitvoeren, maar beide partijen lijken op elkaar te wachten met het zetten van de eerste stappen. Barak zei vanochtend in een verklaring dat hij de Israëlische troepen opdracht heeft gegeven "alles te doen om uitvoering te geven aan de verklaring van Sharm el-Sheikh" , die gisteren na afloop van de top in deze Egyptische badplaats werd afgelegd door de Amerikaanse president Bill Clinton. Maar rond het middaguur werden de grenzen van de Palestijnse gebieden nog steeds geblokkeerd door Israël. Het verzet van Tanzim-commandant Barghouti tegen 'Sharm el-Sheikh' voedt in Israël het pessimisme dat Arafat niet in staat is het geweld te stoppen. Likud-leider Sharon heeft gezegd niet meer met premier Barak te willen praten over de vorming van een noodregering. (Reuters, AFP, AP)

NRC Webpagina's
18 oktober 2000

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad