U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.

NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Dossier Midden-Oosten

Nieuws

Vredesonderhandelingen

Conflictpunten

Geschiedenis van het conflict

Medespelers

Documenten

Links

Waarschuwing chefstaf

'Beperkte oorlog' dreigt in Israel

Door onze correspondent SALOMON BOUMAN
TEL AVIV, 7 OKT. De Israelische chefstaf generaal Shaul Mofaz heeft vrijdagavond gewaarschuwd dat het conflict met de Palestijnen tot een "beperkte oorlog" kan leiden en zich kan uitstrekken tot het Midden-Oosten.

Generaal Mofaz liet deze waarschuwing horen in een vraaggesprek op de Israelische televisie. Hij zei ook rekening te houden met de mogelijkheid dat Hezbollah zich vanuit Zuid-Libanon (met katjoesja- raketten) aan de zijde van de Palestijnen in de strijd zal mengen. Generaal Mofaz sprak de hoop uit dat het niet zover zal komen en dat een staakt-het-vuren met de Palestijnen de rust zal doen terugkeren. De Israelische politie heeft gisteravond de Tempelberg bestormd en heroverd op Palestijnse demonstranten die er eerder op de dag de Palestijnse en Hamas-vlag hadden gehesen. Deze vlaggen, symbolen van Palestijnse nationaliteit en van de islam, werden neergehaald van een politiepost en van de Al-Aksa moskee. Bij de botsingen in Jeruzalen en op de Westelijke Jordaanoever en de Gazastrook zijn gistermiddag ten ministe twaalf mensen om het leven gekomen.

Aanvankelijk zag het naar uit dat de dag van de 'Palestijnse woede' in Jeruzalem een betrekkelijk rustig verloop zou hebben. Die indruk werd gewekt door de samenwerking tussen de Israelische politie, de Palestijnse veiligheidsdienst en de Waqf, het islamitisch bestuursorgaan. De partijen waren overeengekomen dat de Palestijnen de toegang op de berg tot twee moskeeën, Al-Aksa en de Rots van de Koepel, zouden controleren. Na het uitgaan van de diensten ontwikkelden zich evenwel hevige gevechten tussen Palestijnse jongeren en de Israelische politie in het deel van de Via Dolorosa dat naar de Leeuwenpoort leidt. Twee Palestijnen, onder wie een jongetje, werden gedood.

Bij botsingen op de Westelijke Jordaanoever en in de Gazastrook werden gisteren in totaal tien Palestijnen door Israelisch scherp vuur en in rubber gevatte ijzeren kogels gedood. In processies trokken honderden Palestijnse demonstranten op naar militaire posities en nederzettingen en stuitten daarbij op tegenstand van Israelische militairen. Opnieuw speelden de felste botsingen zich af bij Netzarim, in de Gazastrook, en in Nabloes.

NRC Webpagina's
7 oktober 2000

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad