U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.

NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Dossier Midden-Oosten

Nieuws

Vredesonderhandelingen

Conflictpunten

Geschiedenis van het conflict

Medespelers

Documenten

Links

Premier Barak hoopvol:

'Nog kans oplossing' vredestop

Door onze correspondent SALOMON BOUMAN
TEL AVIV, 21 JULI. Premier Barak van Israel heeft vanochtend op de Israelische radio gezegd dat ,,er nog kans is op een oplossing'' van het Israelisch-Palestijnse vredesberaad in Camp David.

Barak die samen met de Palestijnse leider Arafat nog steeds in Camp David verblijft, waar de onderhandelingen worden voortgezet onder leiding van de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Albright, zei ook dat ,,het tijd is voor moeilijke beslissingen''. En zei hij: ,,De crisis is echt.'' Hij wilde niet verder ingaan op de onderhandelingen. Net als in de afgelopen week doen de gesprekspartners in Camp David inhoudelijk geen mededelingen.

Vanochtend is burgemeester Olmert van Jeruzalem fel uitgevallen naar de bereidheid van Barak om Palestijnse soevereiniteit in delen van de ,,herenigde eeuwige hoofdstad'' van Israel te aanvaarden. ,,Alle bejubelde generaals maken een knieval voor de standvastigheid van Yasser Arafat'', zei hij voor de radio. Volgens Olmert verraadt Barak in Camp David zijn verkiezingsbelofte inzake de ondeelbaarheid van Jeruzalem.

Olmert kreeg het woord nadat minister Melchior (van de gematigde religieuze Meimad-partij) had gezegd dat Israel het Amerikaanse overbruggingsplan aanvaardt, dat nu in Camp David op tafel ligt. Melchior zei dat dit plan gemengde Israelisch-Palestijnse soevereiniteit behelst over Palestijnse wijken in Jeruzalem die in 1967 door Israel werden geannexeerd. Dit Amerikaanse voorstel bevriest de huidige situatie in het oude ommuurde stadsdeel van Jeruzalem, waar de belangrijkste heilige plaatsen liggen van de drie monotheïstische godsdiensten.

In Israel ligt de nadruk van de felle discussie over de vredesvoorwaarden in de allereerste plaats op de kwestie-Jeruzalem. De krant Yediot Achronot publiceert vanmorgen een opiniepeiling waaruit blijkt dat 70 procent van de Israeli's tegen een compromis met de Palestijnen over Jeruzalem is. Ook gelooft een meerderheid 61 procent niet dat vrede met de Palestijnen mogelijk is. De opiniepeiling werd gehouden nog voordat er iets bekend was over het Amerikaanse overbruggingsvoorstel.

Volgens radio Israel dringen twee Israelische ministers, Shlomo Ben Ami en Lipkin-Shahak, er bij premier Barak in Camp David op aan ruimer tegemoet te komen aan de Palestijnse aanspraken op Oost-Jeruzalem. Minister Beilin, een van de architecten van het akkoord van Oslo, dringt daar vanmorgen ook op aan in een artikel op de voorpagina van Yediot Achronot. Commentatoren en Jeruzalem-specialisten herinneren er aan dat Israel volgens het internationale recht geen aanspraken heeft op (bezet) Oost-Jeruzalem en bovendien dit stadsdeel als bezet gebied ernstig heeft verwaarloosd. Mochten Barak en Arafat tot een compromis over Jeruzalem komen, betekent dat volgens deze gematigde school dat de wereld voor de eerste maal (West)Jeruzalem als de hoofdstad van Israel zal erkennen en de joodse meerderheid van de bevolking door het afstoten van de Palestijnse wijken tot 83 procent in plaats van 70 procent nu zal toenemen.

Tot ontzetting van de rechtse nationalistische en religieuze oppositie heeft Barak het taboe over de onbespreekbaarheid van Jeruzalem gebroken. Zelfs indien hij zonder akkoord uit Camp David terugkomt heeft hij volgens de rechtse critici al zoveel concessies aan Arafat gedaan dat deze daarop bij een hervatting van het vredesoverleg, wanneer dan ook, kan voortborduren.

NRC Webpagina's
19 oktober 2000

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad