U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.

NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Dossier Midden-Oosten

Nieuws

Vredesonderhandelingen

Conflictpunten

Geschiedenis van het conflict

Medespelers

Documenten

Links

Israel, Palestijnen blijven praten

Top Camp David mislukt en herleeft

(Reuters, AP, AFP)
THURMONT, 20 JULI. Het Israelisch-Palestijnse vredesberaad in Camp David is vannacht weer tot leven gekomen nadat het Witte Huis al zijn mislukking had bekendgemaakt.

,,We dachten allemaal dat het was afgelopen (...) en toen ontdekten we dat niemand het wilde opgeven'', zei de Amerikaanse president Bill Clinton, duidelijk zeer vermoeid, op een haastig bijeengeroepen persconferentie in Camp David na middernacht lokale tijd. Hij kondigde aan dat de Israelische premier, Ehud Barak, en de Palestijnse leider Yasser Arafat in Camp David blijven onderhandelen om hun nog ,,substantiële meningsverschillen'' te overwinnen, terwijl hij een korte trip naar Japan maakt voor een top van de G8. Minister van Buitenlandse Zaken Madeleine Albright neemt Clintons taak in Camp David over. Bronnen in beide kampen zeggen dat de status van Jeruzalem, waarover beide partijen de soevereiniteit opeisen, het grootste struikelblok blijft.

De dag van gisteren verliep zeer woelig. Eerst liet Barak via de Israelische media en parlementariërs van zijn partij in Jeruzalem uitlekken dat hij had gedreigd zijn koffers te pakken omdat Arafat niet serieus onderhandelde. Vervolgens meldden de Israelische media dat Barak Clinton een brief had geschreven, waarin hij klaagde dat de Palestijnse zijde ,,niet bereid was een substantiële discussie te voeren over een duurzame vrede en historische beslissingen te nemen''. ,,Tenzij er op het laatste moment iets verandert, zullen de Palestijnen de tragische consequenties onder ogen moeten zien van een gemiste kans.'' De Palestijnen klaagden dat Israel een akkoord aan hen wilde opleggen.

's Avonds om 11 uur lokale tijd maakte Witte-Huiswoordvoerder Lockhart bekend dat ,,de top tot een eind is gekomen zonder dat er een akkoord is bereikt''. Maar nog geen uur later lieten eerst de Palestijnen, en vervolgens de Israeliërs weten dat ze bleven. ,,We zullen ons alle inspanning getroosten om een aanvaardbare en evenwichtige vredesovereenkomst, gebaseerd op internationale resoluties, te bereiken'', zei de Palestijnse vertegenwoordiger in Washington tegen radio Israel. Barak had besloten te blijven ,,om elke mogelijkheid te onderzoeken om een akkoord te bereiken dat een eind maakt aan het conflict''.

Lockhart zei later dat de omslag aan beide zijden als een complete verrassing was gekomen. ,,We stonden klaar om te gaan.''

NRC Webpagina's
19 oktober 2000

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad