U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.

NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Dossier Midden-Oosten

Nieuws

Vredesonderhandelingen

Conflictpunten

Geschiedenis van het conflict

Medespelers

Documenten

Links

'Goede sfeer' Camp David

(AP, AFP, Reuters)
CAMP DAVID, 12 JULI. In een ontspannen sfeer heeft de Amerikaanse president, Bill Clinton, gisteren in het presidentiële buitenverblijf Camp David een topconferentie geopend die beoogt een eind te maken aan het 52 jaar oude Israelische-Palestijnse conflict.

,,Succes is niet gegarandeerd'', zei Clinton, die naar verwachting de komende dagen een aanzienlijk deel van zijn tijd aan de onderhandelingen zal besteden. ,,Maar niets doen garandeert een mislukking.'' De president riep de Israelische premier, Ehud Barak, en de Palestijnse leider Yasser Arafat op tot compromissen. Vrede is, zo zei Clinton, ,,tweerichtingsverkeer''.

Hij deelde mee dat de top al tot een akkoord had geleid: om niets van de inhoud van de onderhandelingen aan de pers te onthullen. Daar hield men zich gisteren ook aan. Na afloop van de eerste sessie van een half uur, waarbij Clinton door acht medewerkers en Barak en Arafat ieder vijf assistenten werden vergezeld, werd zeer weinig meegedeeld. ,,Er heerste een goede sfeer'', zei een woordvoerder van het Witte Huis. ,,De discussie was serieus.'' Hij zei ook nog dat beide zijden ,,te kennen gaven dat zij volledig begrijpen voor welke moeilijkheden zij de komende dagen staan, maar ook welke kans voor hen ligt''. Hij wilde niet zeggen of de twee leiders zich inschikkelijk hadden getoond.

Clinton hield gisteravond nog afzonderlijke besprekingen met elk van de twee leiders. Alle drie de delegaties dineerden gezamenlijk.

Israel en de Palestijnen hebben zichzelf in het akkoord van Sharm el-Sheikh 13 september 2000 als tijdslimiet gesteld voor een definitieve vredesovereenkomst. Maar zij staan op alle hoofdpunten - de kwestie-Jeruzalem, grenzen, de toekomst van vluchtelingen, de joodse nederzettingen - nog ver van elkaar. Voor de bijeenkomst in Camp David is niet een bepaalde tijd uitgetrokken, maar Clinton heeft volgende week verplichtingen in Azië.

Barak zei in het vliegtuig naar de VS dat hij ,,een moeilijke slag'' verwachtte, onder andere omdat volgens hem Washington dichterbij de Palestijnse standpunten leek te staan. Aan Palestijnse kant bestaat juist verdenking dat de Amerikanen meer aan Baraks kant staan, gezien zijn politiek zwakke positie in eigen land na de desertie van drie coalitiepartners. Buiten Camp David, op de Amerikaanse televisie, beschuldigden vooraanstaande Israeliërs en Palestijnen elkaar ervan gewelddadigheden voor te bereiden voor het geval de besprekingen mislukken.

NRC Webpagina's
19 oktober 2000

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad