U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.

NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Dossier KLM

Nieuws

Achtergrond

British Airways

Alitalia

Northwest Airlines

Financieel

Links




Reacties

Beurs beticht KLM van schending regels

Door een onzer redacteuren
ROTTERDAM, 23 OKT. KLM heeft het fondsenreglement van de Amsterdamse effectenbeurs overtreden door koersgevoelige informatie niet naar buiten te brengen. Dat blijkt uit een onderzoek dat de beurs heeft ingesteld. De luchtvaartmaatschappij, die zelf volhoudt geen fouten gemaakt te hebben, heeft inmiddels een berisping ontvangen.

In juli begon de beurs een onderzoek naar mogelijke overtredingen van KLM dat via haar interne netwerk Intranet waarschuwde tegen waarschijnlijk tegenvallende bedrijfsresultaten. Via de afdelingen Vliegdienst en Cabinepersoneel verspreidde KLM via Intranet de boodschap: 'prognose bedrijfsresultaat KLM: tegenvallende resultaten vragen om maatregelen'. Pas later kwam de interne notitie via Internet in de publiciteit. Door deze schending van het fondsenreglement zijn beleggers benadeeld, stelt de AEX.

,,Minder gelukkig'' was de boodschap op het KLM-Intranet zeker, gaf KLM-topman Leo van Wijk een week later op de jaarvergadering van aandeelhouders begin augustus toe. Maar ze bevatte volgens hem ,,geen informatie die op enigerlei wijze afweek'' van wat op 18 mei bij de presentatie van de jaarcijfers was bekendgemaakt.

Volgens de beurs echter rees uit de uitgelekte informatie ,,het beeld op van een onverwacht negatieve ontwikkeling van het bedrijfsresultaat''. De koers daalde na het uitlekken van de interne notitie met 10 procent.

De beurs onderzoekt nog of ook tegen het bouwbedrijf NBM Amstelland en uitgever Reed Elsevier maatregelen worden genomen: beide bedrijven kwamen mogelijk te laat met een winstwaarschuwing.

NRC Webpagina's
23 oktober 1999

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad