U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.

NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Dossier KLM

Nieuws

Achtergrond

British Airways

Alitalia

Northwest Airlines

Financieel

Links




Reacties

Akkoord begin augustus

KLM en BA zijn binnen maand rond

Door ESTHER ROSENBERG
ROTTERDAM, 7 JULI. De luchtvaartmaatschappijen KLM en British Airways willen nog aan het eind van deze maand, of uiterlijk begin augustus een principe-akkoord tekenen over een fusie.

Dat heeft bestuursvoorzitter L. van Wijk van KLM gisteren aan de vakbonden laten weten.

KLM en British Airways hebben begin juni afgesproken twee maanden 'exclusief' met elkaar te praten. Volgens de KLM-woordvoerder is dat de reden geweest waarom de maatschappijen de geruchten over de besprekingen op 7 juni officieel bevestigd hebben. Onderhandelingen met andere luchtvaartmaatschappijen over mogelijke samenwerking zijn in deze periode, die tot 1 augustus duurt, uitgesloten. Beide luchtvaartmaatschappijen voeren op dit moment een 'beperkt' financieel onderzoek bij elkaar. De aantallen ontslagen die circuleren naar aanleiding van verschillende analistenrapporten noemde Van Wijk 'luchtfietserij'. Toch maken de bonden zich zorgen over mogelijke ontslagen bij een overname van KLM door British Airways. Ook zijn ze bang dat een lange periode van onzekerheid kan leiden tot een " ongewenste uittocht". Volgens J. Hofland van vakbond De Unie ziet een samenwerking met British Airways er voor de werkgelegenheid wel gunstiger uit dan dat met Alitalia het geval zou zijn.

Toestemming van de Amerikaanse autoriteiten over de positie van beide Amerikaanse partners Northwest Airlines en American Airlines en overleg met de vakbonden zorgen er volgens Van Wijk voor dat een definitieve fusie mogelijk tot het eind van het jaar op zich laat wachten. Inhoudelijk wilde Van Wijk niet op de besprekingen in gaan. Een KLM- woordvoerder zei vanochtend dat de eerste documenten inmiddels aan de Europese Commissie overhandigd zijn. Het volledige officiële dossier wordt begin augustus aan Brussel overgedragen. De Europese Commissie kent de verplichting om, zodra fusieplannen officieel zijn aangemeld, binnen een maand antwoord te geven en mensen te horen die tegen de fusie zijn. Vervolgens heeft de Commissie nog maximaal vier maanden de tijd om de mogelijke beperkingen van routes en frequenties met de luchtvaartmaatschappijen door te nemen. Op 30 juni hebben Van Wijk en BA-topman R. Eddington een kennismakingsgesprek gehad met Europees Commissaris M. Monti (mededinging). Met name op de route Amsterdam-Londen hangen KLM en BA flinke beperkingen boven het hoofd, omdat de bedrijven hier ruim 70 procent van de vluchten uitvoeren. Ook zal de Europese Commissie kijken naar de positie van de twee op andere routes en op Schiphol en Heathrow.

NRC Webpagina's
7 juli 2000

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad