U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.

NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Dossier KLM

Nieuws

Achtergrond

British Airways

Alitalia

Northwest Airlines

Financieel

Links




Reacties

Rome boos op KLM

Door onze correspondent MARC LEIJENDEKKER
ROME, 10 JUNI. Het nieuws dat KLM en British Airways aan het praten zijn over samenwerking heeft bij Alitalia en in Italiaanse regeringskringen geïrriteerde en boze reacties losgemaakt.

Alitalia dreigt met een schadeclaim van 550 miljoen gulden. Die claim zou voorgelegd kunnen worden aan het Arbitrage Instituut in Amsterdam.

Minister Visco van Financiën zegt dat KLM zich heeft gedragen op een manier ,,die in zekere zin de goede betrekkingen tussen de landen beschadigt''.

Nu ,,is eindelijk duidelijk wat er achter het mislukken van de fusie tussen Alitalia en KLM zit'', zegt Augusto Angioletti, namens de pilotenbond lid van de raad van bestuur van Alitalia. In zijn ogen bewijst de bevestiging deze week van de gesprekken met British Airways dat KLM Alitalia heeft bedrogen en al met anderen aan het praten was terwijl er formeel ook nog met Alitalia werd onderhandeld over de mogelijkheden van een versnelde fusie.

KLM wil de honderd miljoen euro terug die is betaald als bijdrage voor de ontwikkeling van het Milanese vliegveld Malpensa. Bestuursleden van Alitalia hebben gezegd dat de maatschappij niet van plan is dat geld terug te betalen.

De grote irritatie in regeringskring werd onder woorden gebracht door minister van Financiën Vincenzo Visco, die slechts zijdelings met de alliantie te maken heeft gehad. Hij zei woensdag tegen de begrotingscommissie van de Senaat dat KLM ,,absoluut ongerechtvaardigde'' argumenten heeft aangevoerd voor de breuk met Alitalia. Hij had ook kritiek op de ,,onaangename manier en toon'' waarop KLM zijn besluit heeft bekendgemaakt.

NRC Webpagina's
10 juni 2000

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad