U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.

NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Dossier KLM

Nieuws

Achtergrond

British Airways

Alitalia

Northwest Airlines

Financieel

Links




Reacties

KLM valt uit AEX

Door een onzer redacteuren
AMSTERDAM, 14 JAN. Luchtvaartmaatschappij KLM, kopieerapparatenfabrikant Océ en handelshuis Buhrmann verdwijnen uit de AEX-index, de toonaangevende graadmeter van de Amsterdamse effectenbeurs. Hun plaats wordt ingenomen door automatiseerder Getronics, kabelbedrijf UPC en modehuis Gucci.

Dit heeft de Amsterdam Exchanges (AEX), eigenaar van de Amsterdamse beurs, gisteren bekend gemaakt. De verandering van de samenstelling van de AEX-index, zoals die zal plaats hebben met ingang van 21 februari van dit jaar, komt niet onverwacht. Vorig jaar november had de AEX al aangegeven dat op basis van de omzetten van destijds KLM en Buhrmann vervangen zouden worden door Getronics en UPC.

KLM, Océ en Buhrmann gaan deel uitmaken van de Midkap-index, de graadmeter voor middelgrote beursfondsen. Hieron worden ook Libertel (mobiele telefonie), Versatel (bouwer van telecommunicatienetwerken) en Cap Gemini (automatisering) opgenomen. Kantoorinrichter Ahrend en hoekmansbedrijf AOT verdwijnen uit de Midkap-index en krijgen een notering op de lokale markt.

De komst van United Pan-Europe Communications (UPC) is het meest opmerkelijk, omdat UPC pas sinds vorig jaar februari een beursnotering heeft. De voortdurende koersstijgingen hebben het zeer agressief overnemende kabelbedrijf UPC echter laten toetreden tot de meest verhandelde fondsen in 1999. Dat ook Gucci, dat sinds 1996 een beursnotering heeft, vorig jaar behoorde tot deze categorie komt in de financiële wereld dan ook veel meer als een verrassing. Op de toetreding van Getronics, dat sinds de overname van Wang behoort tot de vijf grootste automatiseerders ter wereld, wordt al veel langer gerekend. De weging van de 25 fondsen in de AEX wordt op 21 februari vastgesteld.

NRC Webpagina's
14 januari 2000

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad