U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.

NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

Dossier Clickfonds

Nieuws

Achtergrond

Chronologisch overzicht

Opinie

Links

Nieuws

Rechter bij beursfraude strikt binnen de wet
(12 april 2001)
Met de vrijspraak van drie Clickfondsverdachten wees de Amsterdamse rechtbank gisteren een richtinggevend vonnis voor de komende processen.

Drie verdachten beursfraude vrijuit
(11 april 2001)
De Amsterdamse rechtbank heeft vanmiddag drie verdachten in de beursfraudeaffaire vrijgesproken. Het vonnis is een tegenslag voor het openbaar ministerie omdat het zal doorwerken in de komende rechtszaken tegen de hoofdverdachten in 'Operatie Clickfonds'.

OM erkent fout in fraudezaak
(2 april 2001)
Het openbaar ministerie geeft toe dat er in een van de rechtshulpverzoeken in de beursfraudeaffaire een fout is gemaakt. Officier van justitie H. de Graaff noemde de fout vanochtend bij de hervatting van de Clickfondsprocessen "storend' , maar verwierp de bezwaren van de verdediging dat er sprake zou zijn van "grove veronachtzaming'.

Fraude-officier met een missie
(28 maart 2001)
Zoals Heer Bommel al zei: "We doen ons best, zodoende blijft er veel liggen." Zou dat ook gelden voor Henk de Graaff (53), Toonder-fan van het eerste uur? Het lijkt er op: niemand twijfelt eraan dat de Amsterdamse fraudeofficier zijn best doet. Zelden zagen mensen uit zijn omgeving zo'n harde werker. Maar veel liggen blijft er óók.

Swaab praat over beurszaak
(17 maart 2001)
De hoofdverdachte in de beursfraudeaffaire, effectenhandelaar E. Swaab, gaat zonder voorwaarden vooraf een verklaring afleggen tegenover de rechter-commissaris. Daarmee zal hij voor het eerst een inhoudelijke bijdrage leveren aan het omvangrijke dossier. De zaak-Swaab is één van de twee hoofdlijnen uit Operatie Clickfonds.

'Deze beursfraudeur is fit and proper'
(17 maart 2001)
Ruim drie jaar lang zweeg de belangrijkste hoofdverdachte uit de beursfraudeaffaire, Eddy Swaab, tegenover justitie en pers. Maar nu is het tijd voor tekst en uitleg, vindt de effectenhandelaar die zich al sinds 1998 noodgedwongen ophoudt in zijn tweede vaderland Zwitserland. Gesprek over frustratie, woede en de zweem van ondeugdelijkheid. "Als je mij wilt aanpakken, prima, maar kom dan ook met feiten."

Een curieus toeval
(17 maart 2001)
De zaak rond Eddy Swaab heeft zich, door curieus toeval, ontwikkeld tot één van de twee hoofdlijnen van het geruchtmakende beursfraudeonderzoek, de meest omvangrijke naspeuring naar financiële fraude ooit. De actie schokte in 1997 de beurswereld toen justitie invallen deed en effectenhandelaren van naam en faam arresteerde.

Vragen over rechtshulp beursfraude
(10 maart 2001)
Opnieuw zijn er vragen gerezen over de rechtshulp die Nederland in 1997 tijdens het beursfraudeonderzoek (operatie Clickfonds) aan Zwitserland heeft gevraagd.

Financiën wenste rust bij beurszaak
(3 maart 2001)
Het ministerie van Financiën heeft het openbaar ministerie geadviseerd uiterst terughoudend te zijn bij de publiciteit rond de beursfraudezaak.

De grote schoonmaak
(3 maart 2001)
Het grootste onderzoek naar financiële fraude ooit, Operatie Clickfonds, deed de financiële wereld trillen op haar grondvesten.

Celstraffen geëist bij beursfraude
(22 februari 2001)
Justitie heeft gisteren in de Clickfondszaak celstraffen en geldboetes geëist tegen twee ex-medewerkers van het voormalige commissionairshuis Strating Effecten.

Oplichtingsaffaire blijkt verjaard in beursfraudezaak
(21 februari 2001)
Het openbaar ministerie heeft een aspect van het beursfraudeonderzoek voor de rechter gebracht dat verjaard blijkt te zijn. Daarom is het OM voor dit deel van Operatie Clickfonds niet ontvankelijk. Dat heeft de Amsterdamse rechtbank vanmorgen besloten.

OM is 'slordig en traag'
(20 februari 2001)
De rechtbank die de beursfraudezaak afhandelt, heeft haar oordeel over enkele belangrijke elementen in de Clickfondszaak voor zich uitgeschoven. Dat bleek gisteren uit een vonnis in reactie op verweren van de verdediging.

Moddergooien in Clickfonds
(20 februari 2001)
Het Openbaar Ministerie weersprak gisteren kritiek op het justitieoptreden in de Clickfondszaak. Toch werden niet alle vraagtekens weggenomen.

Tumult Clickfonds was te vermijden
(10 februari 2001)
Drie keer werden de rechters die de Clickfondszaken behandelen afgelopen week gewraakt. Advocatentrucjes of een reële klacht?

Smeulende zaken onder Clickfonds
(8 februari 2001)
De lopende rechtszaken zijn richtinggevend in het beursfraudeproces (Operatie Clickfonds). Wordt het financieel strafrecht aangescherpt of heeft justitie de plank falikant misgeslagen?

Vertraging 'Clickfonds'
(7 februari 2001)
Opschudding vanmorgen bij de Amsterdamse rechtbank tijdens de hervatting van de processen tegen drie verdachten in het beursfraude-proces ('Operatie Clickfonds').

Rechters beursfraude blijven aan
(6 februari 2001)
De rechters die de 'beursfraude'-zaken behandelen, hoeven niet te worden vervangen. Dat heeft een speciale wrakingskamer van de Amsterdamse rechtbank vanmiddag besloten.

Opnieuw wraking bij Clickfonds
(5 februari 2001)
De speciale rechtbank die de afhandeling van de Clickfondsprocessen in behandeling neemt, is opnieuw geconfronteerd met een wrakingsverzoek. Raadsman V. Koppe van een van de verdachten in het zogenoemde beursfraudeonderzoek betoogde vanochtend voor de rechtbank in Amsterdam dat zijn cliënt geen vertrouwen heeft in het oordeel van de speciale Clickfondskamer.

Spanning rond Clickfonds loopt op
(3 februari 2001)
De processen rond 'Operatie Clickfonds' worden komende maandag hervat. Om meerdere redenen belooft het spannend te worden.

'Rechters in Clickfonds partijdig'
(22 januari 2001)
De speciale rechtbank die de zaken in het beursfraudeonderzoek ('Operatie Clickfonds') behandelt, zal worden gewraakt door de raadsman van een van de verdachten.

Geen rol van Hakkelaar in Clickfonds
(17 januari 2001)
Drugshandelaar Johan V. (alias 'De Hakkelaar') speelt geen rol meer in het grote beursfraudeonderzoek ('Operatie Clickfonds'). Dat blijkt uit een vertrouwelijk verslag van de FIOD over de zaak.

Doorclicken
(4 januari 2001)
Het wordt opschieten voor het openbaar ministerie van de hoofdstad als het nog iets wil maken van de Operatie Clickfonds. Dat lijkt een beetje vreemd. Vorig jaar haalden de voor deze affaire vrijgemaakte officier van justitie De Graaff en zijn team juist een aardige oogst binnen: diverse veroordelingen en een serie schikkingen.

Grote schikking bij beursfraude
(22 december 2000)
Justitie heeft een omvangrijke schikking getroffen met een van de verdachten in de beursfraudezaak ('Operatie Clickfonds'). Het gaat om prof. dr. F. D., hoogleraar aan de universiteit van Nijmegen, die van belastingontduiking werd verdacht.

Makkelijk succes OM in Clickfonds
(22 december 2000)
Zijn zaak was 'pleitbaar', maar toch verkoos een verdachte in het Clickfondsonderzoek om strafvervolging af te kopen. Het OM nam het schikkingsvoorstel dankbaar in ontvangst.

Celstraf en boetes in zaak Clickfonds
(1 december 2000)
De Amsterdamse rechtbank heeft gistermiddag drie verdachten uit het beursfraudeonderzoek ('Operatie Clickfonds') schuldig verklaard aan niet-ambtelijke omkoping binnen een criminele organisatie. Twee van hen werden ook veroordeeld wegens belastingfraude.

Vonnis paalt financiële fraude verder af
(1 december 2000)
Met de vonnissen tegen drie 'middelzware' verdachten in de Clickfondszaak onderstreept de rechtbank de roep om meer integriteit binnen de financiële sector.

Prof laakt officier in rechtszaak Clickfonds
(17 november 2000)
Een week lang hield hij zijn mond. Maar nu acht de Tilburgse hoogleraar strafrecht M. Groenhuijsen de tijd rijp om publiekelijk opheldering te geven over de zaak waarin zijn reputatie ,,ten onrechte wordt aangetast''.

'Swaab-zaak' lakmoesproef voor justitie'
(17 november 2000)
Recente rechtszaken werpen licht op een van de twee hoofdlijnen in het Clickfondsonderzoek: het netwerk rond hoofd- verdachte Swaab. De uitspraken in deze zaken vormen een lakmoesproef voor het OM.

Eis van 2 jaar tegen verdachte clickfonds
(16 november 2000)
Het openbaar ministerie heeft opnieuw een zware straf geëist tegen een van de verdachten in het beursfraudeonderzoek ('operatie Clickfonds'). Voormalig fondsmanager H. van de K. van het pensioenfonds voor de metaalnijverheid hoorde vanochtend twee jaar cel (zes maanden voorwaardelijk) en een boete van een half miljoen gulden tegen zich eisen.

Zwitserse connecties
(11 november 2000)
Zwitserland speelt een belangrijke rol in het Clickfondsonderzoek. Nederland heeft vele rechtshulpverzoeken ingediend om informatie over verdachten los te krijgen, in eerste instantie in Chur, later ook in Zürich en Wallis. Daarbij gaat het om financiële gegevens, maar ook aanvragen voor huiszoekingen, uitlevering of verhoren.

Hoofdlijnen Operatie Clickfonds
(11 november 2000)
'Operatie Clickfonds' is het grote onderzoek naar beursgerelateerde fraude. De zaak kwam eind oktober 1997 prominent in het nieuws toen er invallen werden gedaan op de effectenbeurs en bij financiële instellingen. Commissionairs van naam en faam werden gearresteerd. Operatie Clickfonds groeide uit tot het grootste onderzoek naar financiële fraude ooit.

'De Hakkelaar' als breekijzer
(11 november 2000)
Zwitserland speelt een belangrijke rol in het Clickfondsonderzoek. Nederland heeft vele rechtshulpverzoeken ingediend om informatie over verdachten los te krijgen, in eerste instantie in Chur, later ook in Zürich en Wallis. Daarbij gaat het om financiële gegevens, maar ook aanvragen voor huiszoekingen, uitlevering of verhoren. Zwitserland werkt onder voorwaarden mee aan de verzoeken.

Diepe la
(11 november 2000)
Fijn dat de wetenschap justitie af en toe wil bijstaan als het gaat om de vervolging van ingewikkelde financiële fraudezaken. Neem nou 'Operatie Clickfonds', waarin hoofdverdachte Eddy Swaab, volgens justitie, 'verdachte transacties' heeft uitgevoerd.

Justitie wekte bij Bern mogelijk valse indruk
(11 november 2000)
De Zwitserse justitie is er bij het begin van het beursfraudeonderzoek in 1997 van uitgegaan dat Operatie Clickfonds vooral draaide om het witwassen van drugsgelden. Advocaten van de verdachten vermoedden al langer dat Nederland een drugsverdenking heeft geopperd om de strenge Zwitserse voorwaarden voor het leveren van rechtshulp te omzeilen.

Zware eis tegen verdachten in 'Clickfonds'
(9 november 2000)
Het openbaar ministerie heeft de rechtbank in Amsterdam gevraagd twee verdachte effectenhandelaren in het beursfraudeonderzoek (Operatie Clickfonds) zwaar te straffen.

Weer tegenslag voor justitie in beursfraude-zaak
(8 november 2000)
Opnieuw is een rechtszaak tegen een van de verdachten in het beursfraudeonderzoek ('Operatie Clickfonds') uitgesteld. De behandeling kon gistermiddag niet beginnen omdat het openbaar ministerie te laat een deel van de dagvaarding bleek te hebben gewijzigd.

Zwaar weer voor justitie in Clickfondszaak
(8 november 2000)
Tegenslag voor justitie. Het openbaar ministerie werd gisteren in een van de Clickfondszaken niet ontvankelijk verklaard. Nu de grotere beursfraudezaken zich aandienen, kan het openbaar ministerie meer zwaar weer vrezen.

Rechter wil verklaring Swaab in Clickfonds
(7 november 2000)
De Amsterdamse rechtbank wil dat het openbaar ministerie alles in het werk stelt opdat hoofdverdachte E. Swaab uit het beursfraudeonderzoek (Operatie Clickfonds) deze week een verklaring aflegt.

Uitstel Clickfonds-zaak
(2 november 2000)
De afwikkeling van de rechtszaken in de beursfraudezaak ('Operatie Clickfonds') is opnieuw vertraagd. Oorzaak is een recente uitspraak van de rechter die bepaalde dat De Nederlandsche Bank interne documenten over de Clickfondszaak moet vrijgeven voor het onderzoeksdossier.

Zwitserse informatie vrij voor Clickfonds
(1 november 2000)
Zwitserse documenten die betrekking hebben op een van de verdachten in het beursfraude-onderzoek (Operatie Clickfonds) mogen worden verstrekt aan Nederland. Dat heeft een Zwitsers rechtscollege bepaald.

OM onderschatte Clickfondszaak
(31 oktober 2000)
et openbaar ministerie heeft bij het begin van het beursfraudeonderzoek in 1997 niet voor ogen gehad hoe complex 'Operatie Clickfonds' was. Dat valt op te maken uit vertrouwelijke gespreksverslagen die de toezichthouder op het bankwezen, De Nederlandsche Bank (DNB), heeft opgesteld. Onlangs besliste de rechter dat deze documenten, in het belang van de waarheidsvinding, bij het onderzoeksdossier horen.

DNB levert munitie aan Clickfonds- verdediging
(31 oktober 2000)
Interne stukken van De Nederlandsche Bank over de beursfraude geven een aardig kijkje achter de schermen van 'Operatie Clickfonds'.

Beursfraude: succes en twijfels
(20 oktober 2000)
Na de behandeling van twee rechtszaken tegen medewerkers van SNS en BBP is 'Operatie Clickfonds' weer een stap verder. Er is succes voor justitie, maar er zijn ook fouten en twijfels.

BBP: een harde belastingzaak
(19 oktober 2000)
In de BBP-affaire heeft justitie een harde belastingzaak te pakken. Maar rond andere 'beursfraude-elementen' blijft vooralsnog veel onduidelijkheid bestaan.

Werknemers SNS veroordeeld in Clickfondszaak
(19 oktober 2000)
De Amsterdamse rechtbank heeft gisteren twee werknemers van SNS Bank veroordeeld in de Clickfondszaak. Een derde die terecht moest staan, voormalig topman T. Korver, werd vrijgesproken. De rechtbank oordeelde verder dat het openbaar ministerie een fout in de tenlastelegging heeft gemaakt waardoor dat deel van de aanklacht nietig werd verklaard.

Spil in Clickfonds komt niet getuigen
(17 oktober 2000)
De kans dat E. Swaab, de belangrijkste verdachte in de beursfraudezaak ('Operatie Clickfonds'), nog een verklaring zal afleggen is zo goed als verkeken. Onderhandelingen tussen hem en het Openbaar Ministerie (OM) over een getuigenis zijn op niets uitgelopen. De Amsterdamse hoofdofficier H. Vrakking wilde uiteindelijk geen fiat geven voor een deal.

Swaab bereid te praten, maar alleen als vrij man
(17 oktober 2000)
Bijna had hoofdverdachte Eddy Swaab in het Clickfondsonderzoek toch nog een verklaring aan Justitie afgelegd. Maar hoofdofficier Vrakking ging niet akkoord met een deal.

Wellink is verbolgen over vonnis
(14 oktober 2000)
De Nederlandsche Bank (DNB) is verbolgen dat zij vertrouwelijke informatie zonder overleg vooraf moet overleggen aan de rechter-commissaris. Bankpresident Wellink vindt een rechterlijk vonnis over deze zaak 'een dolksteek in de rug'.

Dolksteek in rug van toezichthouder
(14 oktober 2000)
Een recente uitspraak van de rechter dat De Nederlandsche Bank niet zomaar informatie geheim mag houden, kan grote gevolgen hebben, vreest bankpresident Wellink.

Stukken toch boven water
(14 oktober 2000)
Aan het begin van het beursfraude-onderzoek ('Operatie Clickfonds') in 1997 voerden opsporingsambtenaren overleg met De Nederlandsche Bank (DNB). Daarvan werden gespreksverslagen gemaakt die de advocaten van verdachten nu willen hebben.

Frontrunning uit Clickfonds
(11 oktober 2000)
Justitie heeft in de 'beursfraude'-affaire (Operatie Clickfonds) alle verdenkingen met betrekking tot het zogeheten 'frontrunnen' laten vallen. Deze vorm van voorwetenschap zal dan ook niet meer voor de rechter worden gebracht.

SNS voorbode Clickfonds
(29 september 2000)
De rechtszaak rondom de SNS- bank die de afgelopen twee dagen diende, geeft een goed voorproefje van alle andere Clickfondszaken die de komende maanden nog voor de rechter komen. Grijpt justitie te hoog, of wordt er een nieuwe norm gezet?

Celstraf geëist tegen personeel van SNS Bank
(29 september 2000)
Het Openbaar Ministerie heeft celstraffen geëist tegen drie voormalige medewerkers van de SNS Bank. De drie worden verdacht van oplichting, valsheid in geschrifte en oneigenlijke mededinging bij de beursgang van telecombedrijf KPN in 1994.

Fout justitie in Operatie Clickfonds
(20 september 2000)
De hervatting van de rechtszaken in het beursfraudeonderzoek ('Operatie Clickfonds') is opnieuw vertraagd. Vanochtend bleek dat het Openbaar Ministerie verzuimd had twee getuigen op te roepen.

Bank weigert inzage stukken
(17 augustus 2000)
De toezichthouder op het bankwezen, De Nederlandsche Bank (DNB), wil voorkomen dat ze interne documenten beschikbaar moet stellen voor advocaten van verdachten in het beursfraudeonderzoek ('Operatie Clickfonds').

Barst in een bastion van vertrouwen
(17 augustus 2000)
De rechter-commissaris in het Clickfondsonderzoek wil advocaten gespreksverslagen van De Nederlandsche Bank beschikbaar stellen, tot schrik van deze toezichthouder. Is de muur van vertrouwelijkheid rond DNB straks niet vanzelfsprekend meer?

Bank was voor dubieuze klant gewaarschuwd
(10 mei 2000)
Binnen de voormalige zakenbank Bank Bangert Pontier (BBP) leefden al lange tijd twijfels over cliënt E. Swaab, een van de hoofdverdachten in het grote beursfraude-gelieerde onderzoek. Dat bleek gisteren op de eerste zittingsdag van de tot nu meest complexe zaak die de rechtbank in het kader van 'Operatie Clickfonds' behandelt.

Swaab in de geest ter zitting
(10 mei 2000)
In de Clickfonds-affaire stonden gisteren een directeur van de voormalige Bank Bangert Pontier voor de rechter. Hoofdverdachte Swaab, uitgeweken naar Zwitserland, kwam veelvuldig ter sprake.

Eerste veroordeling in 'beursfraude'-delict
(11 april 2000)
De rechtbank veroordeelde gisteren een vrouw in de Clickfondsaffaire. Het vonnis zegt niets over de komende grote zaken.

Nauwelijks voorkennis in beursfraude
(24 maart 2000)
Justitie zal in het beursfraudeonderzoek ('Operatie Clickfonds') één voorkennisdossier voor de rechter brengen. Dat valt op te maken uit de jongste stukken over de hoofdverdachten die bij de onderzoeksrechters zijn ingediend.

Clickfonds: Zwitserland uit twijfels"
(2 februari 2000)
In Zwitserland is twijfel ontstaan over de manier waarop Nederland informatie probeert te verkrijgen in het beursfraudeonderzoek ('Operatie Clickfonds'). Justitiële kringen in Zürich bevestigen dit.

Fiscus heeft pas 8 mln binnen in Clickfondszaak
(19 september 1999) De belastingdienst heeft tot nu toe 7,9 miljoen gulden ontvangen op aanslagen die hij heeft opgelegd naar aanleiding van het grote justitiële beursfraudeonderzoek ('Operatie Clickfonds'). Eerder is de indruk gewekt dat de fiscus al honderd miljoen gulden binnen had. Ook Zwitsers onderzoek tegen beursverdachte
(23 augustus 1999)
De Zwitserse justitie in Zürich is een onderzoek begonnen naar E. Swaab, een van de vier hoofdverdachten uit het beursfraudeonderzoek (Operatie Clickfonds) van het Amsterdamse parket. Het onderzoek richt zich op een aantal verdachte financiële transacties van Swaab waarbij Zwitserse rechtspersonen betrokken zijn, zo is te vernemen in Zwitserse justitiële kringen. Het onderzoek vloeit voort uit twee verzoeken om rechtshulp die Nederland aan Zwitserland heeft gedaan met betrekking tot Swaab.

"Beursfraude: justitie wordt scherp gevolgd
(16 augustus 1999)
Het justitiële onderzoek naar de beursfraude wordt door de buitenwacht met argusogen gevolgd. Hoofdofficier Vrakking spreekt nu al van een succes. Toch lijkt het OM de zaak te hebben onderschat.

Zalm: 'DNB kon eerder ingrijpen'
(7 september 1998)
Minister Zalm(Financiën) erkent dat het wellicht beter was geweest als De Nederlandsche Bank (DNB) eerder had ingegrepen bij Bank Bangert Pontier (BBP), maar noemt dat een oordeel met de ,,benefit of hindsight''. De bewindsman zegt dat vandaag in antwoord op vragen van CDA-Kamerlid J. Wijn.

Opsporingsbevel in beursfraude
(18 augustus 1998)
Justitie heeft een internationaal opsporingsbevel uitgevaardigd tegen E. Swaab, een van de hoofdverdachten in het beursfraudeschandaal. Dat hebben zeer betrouwbare bronnen vandaag bevestigd.


NRC Webpagina's
12 april 2001

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad