U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

Dossier Clickfonds

Nieuws

Achtergrond

Chronologisch overzicht

Opinie

Links

Foto Peter Hilz
Foto: Peter Hilz

Het meest omvangrijke onderzoek in Nederland naar financiŽle fraude ooit gehouden ('Operatie Clickfonds') startte in het najaar van 1997. Op 24 oktober van dat jaar trok het onderzoek grootscheepse publiciteit toen justitie, samen met de Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (FIOD) en de Economische Controledienst (ECD) invallen deed bij de Effectenbeurs, banken en enkele commissionairs. Mensen van naam en faam uit de financiŽle wereld werden gearresteerd en, in sommige gevallen, voor weken vastgezet. De aantijgingen van justitie waren omvangrijk: onder andere lidmaatschap van criminele organisatie, witwassen/heling, betrokkenheid van criminele gelden, handel met voorkennis en oplichting.

De afhandeling van Operatie Clickfonds voor de rechter is inmiddels goed op gang gekomen. Daarvoor is een speciale kamer ingericht onder leiding van de president van de rechtbank mr. M. Mastboom. De rechtszaken resulteerden in eerste instantie vooral in veroordelingen (en schikkingen) op fiscaal terrein. Maar in het najaar van 2000 volgden er ook veroordelingen die onder het kopje 'beursfraude' kunnen worden geschaard. In bijna alle gevallen zijn de verdachten overigens in hoger beroep gegaan.

Inmiddels zijn ook de processen tegen de hoofdverdachten en hun 'criminele organisatie' op de rails gezet. De zaken tegen de hoofdverdachten zelf (De vermogensbeheerder D. de Groot, effectenhandelaren Han Vermeulen, Eddy Swaab en Adri S.) staan gepland voor later dit jaar. Pas na deze processen kan de echte balans van Clickfonds worden opgemaakt.

In dit dossier vindt u onder meer het laatste nieuws en achtergrondinformatie.NRC Webpagina's
18 januari 2001

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad