U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.

NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Dossier BSE

Nieuws

Wat is BSE?

Maatregelen Europese Unie

Maatregelen Nederland

BSE in het buitenland

Chronologie

Links

Beperking aantal bloeddonoren door BSE

Door onze redactie wetenschappen
ROTTERDAM, 2 FEBR. Mensen die na 1985 een bloedtransfusie hebben ontvangen, mogen geen bloeddonor meer zijn. Deze voorzorgsmaatregel tegen verspreiding van de variant van de ziekte van Creutzfeldt-Jakob (vCJ) via transfusiebloed vindt de Gezondheidsraad nodig. De ziekte vCJ is de menselijke vorm van de gekkekoeienziekte BSE. Beide ziekten worden veroorzaakt door prionen en die komen ook in bloed voor, ebonden aan de witte bloedcellen. In een Brits onderzoek met schapen naar de besmettelijkheid van transfusiebloed is tot nu toe één schaap ziek geworden door bloed van een schaap dat via het voedsel met BSE was besmet.

Sanquin, de stichting waar de bloedbanken onder vallen, onderzoekt de komende twee maanden of er voldoende donoren overblijven wanneer mensen die een bloedtransfusie hebben gehad als donor worden geweerd. "Er heeft nog niemand vCJ gekregen door een bloedtransfusie, maar als er te weinig donoren overblijven kost dat levens. Dat weten we zeker," aldus dr. C. van der Poel, medisch secretaris van Sanquin. De Gezondheidsraad vindt dat de maatregel alleen achterwege kan blijven als van de uit te sluiten donoren "de volstrekte onmisbaarheid op medische gronden" is aangetoond.

In Frankrijk daalde het aantal donoren met 7 procent na uitsluiting van mensen die in recente jaren een bloedtransfusie kregen. "Zoveel kunnen we er niet missen", aldus Van der Poel. Sanquin gaat in ieder geval programma's die het zuinig gebruik van bloed bevorderen en het werven van nieuwe donoren intensiveren. Ook kijkt Sanquin of het aantal mensen dat in de weken voorafgaand aan een geplande grote operatie eigen bloed laat afnemen nog kan toenemen. De Gezondheidsraad adviseert ook om voortaan alle witte bloedcellen uit donatiebloed te filteren. Die maatregel kost 40 miljoen gulden. Minister Borst weigerde tot nu toe de financiering met als motivatie dat "niet naar maximale maar naar optimale veiligheid" wordt gestreefd.

NRC Webpagina's
2 februari 2001

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad